foto: AFP/Scanpix
Sudānas armija gatavo ārvalstu diplomātu evakuāciju
Pasaulē
2023. gada 22. aprīlis, 15:36

Sudānas armija gatavo ārvalstu diplomātu evakuāciju

Jauns.lv/LETA

Sudānas armija sestdien paziņojusi, ka tā gatavo ASV, Lielbritānijas, Ķīnas un Francijas diplomātu evakuāciju no valsts ar kara lidmašīnām, kamēr galvaspilsētā, tajā skaitā tās lidostā, turpinās kaujas.

Armija informējusi, ka tās virspavēlnieks ģenerālis Abdels Fatahs Burhans runājis ar vairāku valstu līderiem, kas pieprasījuši savu pilsoņu un diplomātu drošu evakuāciju no Sudānas, kur jau nedēļu ilgst asiņaina karadarbība starp bruņotajiem spēkiem un paramilitārajām vienībām.

Ārvalstīm pašām radušās grūtības evakuēt savus pilsoņus, turpinoties kaujām, kurās nogalināti jau vairāk nekā 400 cilvēki.

Ņemot vērā to, ka Sudānas galvenā starptautiskā lidosta ir slēgta, citas valstis vienkārši ieteikušas saviem pilsoņiem palikt uz vietas, kamēr tiks noorganizēta evakuācija.

Burhans pavēstījis, ka Saūda Arābijas diplomāti jau tikuši evakuēti no Portsudānas un ar lidmašīnām nogādāti dzimtenē.

Viņš piebildis, ka drīzumā tādā pašā veidā tikšot evakuēti arī Jordānijas diplomāti.

Iepriekš Pentagons šonedēļ paziņoja, ka pārsūta uz kara bāzi Džibutijā papildspēkus, lai sagatavotos iespējamajai ASV vēstniecības personāla evakuācijai.

Tajā pašā laikā piektdien ASV paziņoja, ka tā neplāno valdības koordinētu to 16 000 amerikāņu evakuāciju, kas kā tiek lēsts šobrīd varētu būt iestrēguši Sudānā.