Sanktpēterburgas matemātiķi mūk no Krievijas
foto: PantherMedia / Valery Vvoennyy
Sanktpēterburgas Valsts universitāte.
Pasaulē
2023. gada 21. aprīlī, 05:26

Sanktpēterburgas matemātiķi mūk no Krievijas

Jauns.lv

Kopš Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu Sanktpēterburgas Valsts universitāte zaudējusi pusi pasniedzēju Matemātikas un datorzinātņu fakultātē.

Sanktpēterburgas matemātiķi mūk no Krievijas...

To intervijā izdevumam “T-Invariant” atklājusi bijusī “Yandex” ģenerāldirektore Jeļena Buņina, kura pērn februārī emigrēja uz Izraēlu. Pēc viņas vārdiem, daudzi aizbraukuši uz ārzemēm, kur var strādāt izglītības jomā vai par par programmētājiem.

“Vēl jo vairāk tāpēc, ka ārvalstīs pakāpeniski atveras programmas un augstskolas, kas gatavas ņemt krievu pasniedzējus un studentus ar apmācību krievu valodā. Izraēlā, man šķiet, katrs otrs matemātikas profesors ir krievvalodīgais,” stāsta Buņina.

Ārzemēs esot interese pārvilināt Krievijas jaunos talantus. Izraēlā Bar-Ilana universitātē, kur strādā Buņina, septembrī atklās programmu krievu valodā un iestāties varēs arī Krievijas pilsoņi bez ebreju saknēm, ja būs maksātspējīgi un nokārtos pārbaudījumu matemātikā.

Buņinai ir fizikas un matemātikas zinātņu doktores grāds, pirms kara viņa bija profesore Maskavas Valsts universitātes Mehānikas un matemātikas fakultātes augstākās algebras katedrā. “Es neatgriezīšos: nevaru strādāt valstī, kas karo ar maniem kaimiņiem,” viņa pērn marta sākumā uzrakstīja kolēģiem, būdama atvaļinājumā.

Mācībspēki aizbēguši arī no citām augstskolām. Bijušais Augstākās ekonomikas skolas profesors Konstantīns Soņins vērtē, ka tā zaudējusi vismaz 150 pasniedzēju. Studentiem un aspirantiem armijas iesaukums ir atlikts, bet pasniedzējiem nē. 

Pēc izdevuma “Projekt” datiem, Krieviju pamet arī zinātnieki. Organizācija “Scholars at Risk” izvedusi 200 cilvēku, vēl 62 zinātnes darbiniekiem palīdzējis aizbēgt Aleksandra fon Humbolta fonds no Vācijas. “Telegram” čatos par emigrācijas iespējām marta beigās interesējās vairāk nekā 6000 cilvēku.