foto: Royal Navy SWNS
Zinātnieki pārsteigti - Lielajā plastamas atkritumu laukā Klusajā okeāna plaukst piekrastes dzīvība
Tiek noņemti ūdens paraugi Klusajā okeānā.
Pasaulē
2023. gada 17. aprīlis, 22:52

Zinātnieki pārsteigti - Lielajā plastamas atkritumu laukā Klusajā okeāna plaukst piekrastes dzīvība

Jauns.lv

Zinātnieki ir atklājuši plaukstošas ​​piekrastes radību kopienas, kas dzīvo tūkstošiem kilometru attālumā no savām sākotnējām mājām. Proti, radības jaunu mājvietu radušas Klusā okeāna Lielajā plastmasas atkritumu laukā — 1,6 kvadrātkilometru lielā atkritumu virpulī okeānā starp Kaliforniju un Havaju salām, vēsta CNN.

Jaunā pētījumā, kas pirmdien publicēts žurnālā “Nature Ecology & Evolution”,  pētnieku komanda atklāja, ka desmitiem piekrastes bezmugurkaulnieku organismu sugu ir spējušas izdzīvot un vairoties uz plastmasas atkritumiem, kas gadiem ilgi peldēja okeānā.

Zinātnieki norādīja, ka atklājumi liecina, ka plastmasas piesārņojums okeānā varētu ļaut izveidot jaunas peldošas ekosistēmas sugām, kuras parasti nespēj izdzīvot atklātā okeānā.

Atšķirībā no organiskā materiāla, kas sadalās un nogrimst dažu mēnešu vai, ilgākais, dažu gadu laikā, plastmasas atkritumi var peldēt okeānos daudz ilgāku laiku, sniedzot radībām iespēju izdzīvot un vairoties atklātā okeānā gadiem ilgi.

"Bija pārsteidzoši redzēt, cik bieži sastopamas piekrastes sugas. Tās atradās uz 70% no mūsu atrastajām atkritumiem,” CNN sacīja Linsija Harama, Nacionālā pārtikas un lauksaimniecības institūta zinātnieku līdzstrādniece un pētījuma vadošā autore.

Harama un viņas kolēģi pārbaudīja 105 plastmasas priekšmetus, kas no 2018. gada novembra līdz 2019. gada janvārim tika izzvejoti no Klusā okeāna Lielā atkritumu lauka. Viņi atklāja 484 jūras bezmugurkaulnieku organismus uz plastmasas paliekām, kas veido 46 dažādas sugas, no kurām 80% parasti atradās piekrastes biotopos.

foto: AP/Scanpix
Plastmasas piesārņojums.

"Diezgan liela daļa no mūsu atrastās daudzveidības bija piekrastes sugas, nevis vietējās pelaģiskās atklātā okeāna sugas," sacīja Harama.

Klusā okeāna Lielais atkritumu lauks, kas ir divreiz lielāks par Teksasu, ir pasaulē lielākais okeāna plastmasas uzkrājums.

To norobežo milzīgs virpulis – lielākā no piecām milzīgajām, rotējošām riņķveida straumēm pasaules okeānos, kas velk atkritumus uz centru un notver tos tur, radot atkritumu virpuli.

Ir kļūdaini uzskatīt, ka Lielais Klusā okeāna atkritumu laukums ir atkritumu sala, skaidro Matiass Egers, bezpeļņas organizācijas “The Ocean Cleanup”, kas izstrādā tehnoloģijas, lai atbrīvotu okeānus no plastmasas.

“Ocean Cleanup” iniciatīva lēš, ka plastmasas piesārņojuma laukā ir aptuveni 1,8 triljoni plastmasas gabalu, kas sver aptuveni 80 000 tonnu. Lielākā daļa plastmasas nāk no zivsaimniecības nozares, savukārt no 10% līdz 20% no kopējā apjoma var izsekot Japānas cunami 2011. gadā.