foto: AP/Scanpix
FT: Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums būs grūts, taču ir iespējams izlauzties cauri Krievijas aizsardzībai
Ukraiņu karavīri mācību poligonā.
Pasaulē
2023. gada 16. aprīlis, 15:14

FT: Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums būs grūts, taču ir iespējams izlauzties cauri Krievijas aizsardzībai

Jauns.lv

Kaujas Ukrainas pretuzbrukuma laikā, visticamāk, būs smagas, raksta “Financial Times”, atsaucoties uz militāro amatpersonu un analītiķu prognozēm.

Visi Ukrainas bruņoto spēku lēmumi ir jāsaskaņo. Uzdevumu apgrūtina arī tas, ka Ukrainai nav gaisa pārākuma, lai no ienaidnieka nosegtu Rietumu tankus, raksta laikraksts.

Krievijas aviācija spēs "sasmalcināt Ukrainas speciālo inženiertehnisko aprīkojumu", uzskata bijušais Lielbritānijas Karaliskā inženieru korpusa virsnieks Niks Gunels.

"Klasiskā sauszemes ofensīva pieeja ir izlauzties aiz ienaidnieka līnijām vienā vai vairākās zonās, un veikt koncentrētu triecienu pa ienaidnieka centru," skaidro Bens Barijs, bijušais Lielbritānijas mehanizētā kājnieku bataljona komandieris. "Veiksmīgi piemēri bez gaisa pārākuma ir reti," viņš atzīst. Bet viņš joprojām min vienu piemēru - Izraēlas uzbrukumu Ēģiptes pozīcijām 1973. gada kara laikā.

Tipiska Krievijas aizsardzība sastāv no mīnu lauka, zemē ieraktas prettanku betona piramīdu līnijas, ko sauc arī par "pūķa zobiem", tad vēl viens mīnu lauks, tranšeju un zemnīcu līnija 400 metru platumā, un vēl pēc 500 metriem - prettanku grāvis.

Nesen nopludinātie ASV militārpersonu vērtējumi liecina par viņu šaubām par Ukrainas bruņoto spēku gatavību izlauzties cauri šādai aizsardzībai gan personāla apmācības, gan aprīkojuma un munīcijas krājumu ziņā. Taču Ukrainas bruņotie spēki ne reizi vien ir novērtēti par zemu.

"Ja ukraiņu uzbrukums ir spēcīgs un ātrs, un viņi var aiziet aiz Krievijas līnijām, tad fronte sabruks un krievi muks... tāpat kā tie muka pretuzbrukuma laikā pie Harkovas," norādīja atvaļināts britu virsnieks Glens Grānts, kurš konsultē Augstākās Radas Aizsardzības komiteju.

Pēdējos mēnešos rietumvalstis intensīvi aprīko Ukrainas armiju pretuzbrukumam, kamēr Krievijas karaspēks ir iestrēdzis kaujās par Bahmutu, Marinku un Avdijivku.

Pretuzbrukuma likmes ir lielas. Pēc Čehijas prezidenta domām, Ukrainai šogad būs tikai viena iespēja dot pretuzbrukumu – rietumvalstīm vienkārši nepietiek vairāk resursu.

Vienlaikus Ukrainas amatpersonas norāda , ka Rietumi ir pārvērtējuši savas spējas - smago ieroču piegāde kavējas, problēmas esot arī ar padomju munīciju, kas visā pasaulē izsīkst.

Turklāt Rietumi vēl nav pieņēmuši lēmumu par pieprasīto tāla darbības rādiusa raķešu MLRS nodošanu Ukrainai, kas ļautu uzbrukt ienaidnieka aizmugurei.