1dienas
19stundas
29minūtes
14sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kadirovs atsakās tikties ar čečenu kara gūstekņiem un liek viņiem atgriezties Ukrainā
foto: REUTERS/SCANPIX
Ramzans Kadirovs.
Pasaulē

Kadirovs atsakās tikties ar čečenu kara gūstekņiem un liek viņiem atgriezties Ukrainā

Jauns.lv

Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs pavēstījis, ka 15.aprīlī Groznijā no Ukrainas gūsta atgriezušies pieci čečenu karavīri. Viņš norādīja, ka viņiem jāatgriežas frontes līnijās Ukrainā.

Kadirovs atsakās tikties ar čečenu kara gūstekņiem...

"Es uzskatu, ka čečenu karavīram nevajadzētu būt iemeslam tikt notvertam. Attaisnojumi var būt dažādi, taču, lai kā arī būtu, karotājam jāpierāda, ka viņam nebija citas izvēles. Un jums tas jāpierāda, atgriežoties priekšējā līnijā. Tāpēc arī nesatikos ar viņiem. Tas ir ne tikai atsevišķa cīnītāja, bet arī visas vienības, visa pulka, kurā cīnītāji dien, goda lieta. Lai viņi pierāda, ka neizvairījās no kaujas, nebaidījās satikt ienaidnieku, un nemeklēja iespēju nolikt ieročus un izbēgt no lodēm,” paziņoja Kadirovs.

Kā piemēru viņš minēja kaujinieku Kirgizu Musihanovu, kurš, pēc viņa teiktā, tika ievainots, sagūstīts, pēc atgriešanās viņš “atgriezās kauju biezoknī” Akhmatas īpašo spēku sastāvā.

Kadirovs norādīja, ka "nebrīvē nonākšana nav noziegums", un Čečenijas varas iestādes "priecājas, ka kaujinieki izdzīvoja". Pēc viņa teiktā, stundu pirms nonākšanas gūstā dienesta karavīri ziņoja, ka viņiem sāk beigties munīcija.

“Bet katram karotājam nav vienkārši jāšauj nejauši, bet jāpārdomā katrs šāviens, jārūpējas par katru patronu. Apzinos, ka tā ir arī mana vaina, ka viņi nebija pietiekami sagatavoti šādai situācijai un līdz galam nesaprata, ka kaujiniekam jāplāno sava munīcija. Bet tagad puišiem ir iespēja pierādīt sev, saviem biedriem, komandierim un visai valstij, ka tas bija piespiedu solis. Zvērests, pienākums un gods pāri visam! Kadirovs sacīja.

Starp Ukrainu un Krieviju pareizticīgo Lieldienās notikusi kara gūstekņu apmaiņa – tā krievu gūsta atbrīvoti 130 karavīri.

Ukraina no Krievijas gūsta atbrīvo vēl 130 karavīrus

Starp Ukrainu un Krieviju pareizticīgo Lieldienās notikusi kara gūstekņu apmaiņa – tā krievu gūsta atbrīvoti 130 karavīri.

Čečenijas parlamenta priekšsēdētājs Magomeds Daudovs dienu iepriekš ziņoja , ka Zelims Ismailovs, Žabrails Junujevs, Apti Tasujevs, Salahs Gaytamirovs un Tamirlans Hamidovs atgriezušies no gūsta. Viņi tika notverti 2022. gada 14. decembrī. Pēc Daudova teiktā, karavīri "izteica pateicību par atbrīvošanu un gatavību atgriezties NMD zonā pēc attiecīgas pavēles saņemšanas".