foto: REUTERS/SCANPIX
Navaļnijs kritiskā stāvoklī pēc iespējamās saindēšanas ar lēnas iedarbības indi
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navalnijs piedalās mītiņā, lai atzīmētu opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības 5. gadadienu un protestētu pret ierosinātajiem valsts konstitūcijas grozījumiem, Maskavā, 2020. gada 29. februārī.
Pasaulē
2023. gada 14. aprīlis, 15:46

Navaļnijs kritiskā stāvoklī pēc iespējamās saindēšanas ar lēnas iedarbības indi

Jauns.lv

Krievijas ievērojamākais opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs cietumā cīnās ar smagām vēdera sāpēm, kuras varētu būt lēnas iedarbības indes sekas, piektdien, 14. aprīlī, paziņoja viņa tuvs sabiedrotais Ruslans Šavedinovs.

Šavedinovs sacīja, ka pagājušajā nedēļā uz stingrās apsardzes "IK-6" soda koloniju Melehovā, aptuveni 250 km uz austrumiem no Maskavas, kur viņš atrodas, tika izsaukta ātrā palīdzība.

"Viņa situācija ir kritiska, mēs visi esam ļoti noraizējušies," telefonintervijā laikrakstam " The Guardian" sacīja Šavedinovs.

"Mēs saprotam, ka situācijai bija jābūt ļoti sliktai, ja tika izsaukta ātrā palīdzība," viņš sacīja, piebilstot, ka cietuma vadība atteicās Navaļniju ievietot slimnīcā. 

Šavedinovs sacīja, ka kopš ātrās palīdzības ierašanās nav saņemta informācija par Navaļnija veselības stāvokli, jo cietuma vadība dara visu iespējamo, lai viņu izolētu.

Navaļnijs sazinās ar ārpasauli ar sava advokāta starpniecību.

46 gadus vecais vīrietis izcieš 11 ar pusi gadu cietumsodu apsūdzībās, tostarp krāpšanā un necieņā pret tiesu, kuras, pēc cilvēktiesību grupu domām, tika izdomātas, lai viņu apklusinātu.

Aleksejs Navaļnijs klausās tiesas spriedumu

Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu ...

gallery icon
30

Bažas par Navaļnija veselību pēdējos mēnešos ir pieaugušas, un tās ir izraisījušas retu petīciju šī gada sākumā no Krievijas likumdevēju un ārstu puses, kuri izmantoja savus vārdus, lai pieprasītu Navaļnijam labāku medicīnisko aprūpi, neskatoties uz risku, ka viņi var tikt saukti pie kriminālatbildības par publisku izteikšanos. 

Šavedinovs sacīja, ka viņa komanda tagad uzskata, ka Navaļnijs tiek lēnām saindēts: "Mūsu teorija ir tāda, ka viņi viņu pakāpeniski nogalina, izmantojot lēnas darbības indi, kas tiek ievadīta ar pārtiku."

"Tas varētu izklausīties pēc paranojas, bet pēc saindēšanās ar novičoku tas šķiet pilnīgi ticami. Divu nedēļu laikā viņš zaudēja 8 kg, un ārsti viņam nesaka, kāpēc viņam ir tik stipras sāpes,” sacīja Šavedinovs.

Navaļnijs 2020. gadā ceļā uz Sibīriju tika saindēts ar padomju laikā ražotu nervus paralizējošu vielu novičok. Viņš ārstējās Berlīnē un apsūdzēja Vladimiru Putinu par uzbrukumu.

Vaicāts par apgalvojumiem, ka Navaļnijs varētu tikt lēnām saindēts, Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs atbildēja, ka Kremlis neseko viņa veselības stāvoklim un, ka tas ir federālā soda izpildes dienesta jautājums.

Krievijas varas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs

Krievijas varas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs

gallery icon
57

Šavedinovs sacīja, ka cietuma vadība Navaļniju cenšas salauzt, nepārtraukti ievietojot viņu izolatorā jeb soda kamerā par nelieliem cietuma noteikumu pārkāpumiem vai vispār nesniedzot nekādus paskaidrojumus. 

"Kopš augusta Navaļnijs lielāko daļu sava laika ir pavadījis soda izolatorā," sacīja Šavedinovs.

"Izolatorā nevar gulēt kā nākas, nav pieejams cietuma pārtikas veikals, un ir grūti rakstīt un lasīt vēstules sliktā apgaismojuma dēļ," viņš piebilda.

Marī Strutere, "Amnesty International" direktore Austrumeiropas un Centrāleiropas reģionā, sacīja: "Krievijas cietumu iestādes izmanto nežēlīgās metodes, kuras tās ir pilnveidojušas gadiem ilgi, lai mēģinātu salauzt Alekseja Navaļnija garu, padarot viņa eksistenci soda kolonijā nepanesamu, pazemojošu un dehumanizējošu."