foto: Pixabay.com
Zinātnieki zem Zemes virsmas atraduši senā okeāna gultni
Atklājumu zinātnieki atklāja pateicoties 15 stacijām Antarktīdā.
Pasaulē
2023. gada 14. aprīlis, 14:23

Zinātnieki zem Zemes virsmas atraduši senā okeāna gultni

Jauns.lv

Zinātnieki ir atklājuši kaut ko iepriekš nezināmu - senu okeāna gultni, kas var aptvert mūsu planētas kodolu.

Šis plānais, bet blīvais slānis atrodas apmēram 2900 kilometrus zem virsmas, pie robežas starp zemes kodolu un mantiju.  Par to ziņo Science Alert.

Ģeologi izmantoja 15 novērošanas stacijas, kas ir burtiski aprakstas Antarktīdas ledū, lai trīs gadu laikā kartētu seismiskos viļņus no zemestrīcēm. Veids, kā šie viļņi pārvietojas un atstarojās, atklāja materiāla sastāvu Zemes iekšienē.

"Materiāla biezums svārstās no dažiem kilometriem līdz desmitiem kilometru. Tas liek domāt, ka kodolā redzam kalnus, kas dažviet piecas reizes pārsniedz Everesta augstumu," norāda pētnieki.

Pēc zinātnieku domām, šie slāņi, visticamāk, atspoguļo okeāna garozu, kas aprakta pirms miljoniem gadu.

Izskan arī pieņēmumi, ka šī senā okeāna garoza varētu būt "aptīta" ap visu kodolu. Tomēr šobrīd to nevar droši pateikt. Turpmākajiem seismiskajiem pētījumiem vajadzētu pabeigt līdzšinējo pētījumu rezultātus.

Pēc zinātnieku domām, agrāk Zemes kodols griezās ātrāk nekā mantija, taču situācija ir mainījusies. Saskaņā ar jaunākajiem datiem, kopš 2009. gada mūsu planētas iekšējā kodola rotācija palēninās.

Zinātnieki uzskata, ka šobrīd kodola rotācija praktiski ir apstājusies un var pat griezties sākties pretējā virzienā. Pētnieki apliecina, ka tas neradīs taustāmu ietekmi uz Zemes magnētisko lauku.