foto: AFP/Scanpix
Zaporižjes AES teritorijā sprāgusi krievu okupantu mīna
Krievu karavīrs Zaporižjes AES.
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 18:06

Zaporižjes AES teritorijā sprāgusi krievu okupantu mīna

Jauns.lv

Pie okupētās Zaporižjes atomelektrostacijas 4. energobloka mašīntelpas eksplodēja Krievijas mīna, vēsta “Unian”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Krievijas iebrucēji turpina Zaporižjes AES pārvērst par militāro bāzi, mīnējot perimetru ap elektrostaciju. Un šīm darbībām var nebūt sekas. Pēc avotu ziņām, sprādziens noticis netālu no 4. energobloka mašīntelpas. Kā pavēstīja krievu okupanti, ka sprāgusi viņu mīna," vēsta kanāls “Energodar Telegram”.

Sprādziena skaņas dzirdēja stacijā strādājošie Ukrainas kodolzinātnieki. Tajā pašā laikā okupanti centās viņus "nomierināt", kā arī noslēpt pēdas, lai Starptautiskā Atomenerģijas aģentūras eksperti to neredzētu.

Zaporožjes atomelektrostaciju un tās apkārtni kopš 2022. gada marta pilnībā kontrolē Krievijas karaspēks. Valsts kodolenerģijas regulēšanas iestāde ziņoja, ka viņi Zaporižjes AES ir pārvērtuši par militāro un remonta bāzi.

Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās pretošanās centra datiem, stacijas darbinieki bija spiesti pieņemt Krievijas pases, dažreiz ar spīdzināšanu. Stacijā atrodas Krievijas korporācijas Rosatom pārstāvji.

Septembrī stacijā ieradās Starptautiskā Atomenerģijas aģentūras misija, daļa ekspertu tur uzturas pastāvīgi. Pēc tam tos nomainīja citi.