foto: REUTERS/SCANPIX
Bijušais Bulgārijas premjers aicina veidot proeiropeisku valdību
Bijušais Bulgārijas premjerministrs un konservatīvās partijas GERB līderis Boiko Borisovs
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 16:43

Bijušais Bulgārijas premjers aicina veidot proeiropeisku valdību

Jauns.lv/LETA

Cenšoties rast izeju no arvien dziļākās politiskās krīzes, bijušais Bulgārijas premjerministrs un konservatīvās partijas GERB līderis Boiko Borisovs piedāvājis koalīcijai "Turpinām pārmaiņas/Demokrātiskā Bulgārija" veidot proeiropeisku koalīciju, taču gadījumā, ja tas nav iespējams, parlamentam apstiprināt pagaidu valdību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas ļautu izvairīties no parlamenta atlaišanas un turpināt tā darbu, lai apstiprinātu budžetu, kam varētu būt nepieciešami divi mēneši.

2.aprīlī Bulgārijā notika jau piektās parlamenta vēlēšanas pēdējo divu gadu laikā, taču to rezultāti faktiski neko nav mainījuši.

Lai gan vēlēšanās uzvarēja GERB, iegūstot 26,5% balsu, tai nav lielas iespējas izveidot valdību, jo otra lielākā prorietumnieciski orientētā koalīcija - "Turpinām pārmaiņas/Demokrātiskā Bulgārija", par kuru nobalsoja 24,5% bulgāru, atteikusies sadarboties ar Borisova vadīto partiju, vainojot to korupcijā.

Taču Rietumi izdara arvien pieaugošu spiedienu uz abām partijām, lai panāktu proeiropeiskas valdības izveidi, ņemot vērā arvien lielāko prokrieviskās galējo nacionālistu partijas "Vazrazhdane" (Atdzimšana) popularitāti, kas tai ļāvusi šajās vēlēšanās ierindoties trešajā vietā, izcīnot 14,1% balsu.

Pēdējos divus gadus Bulgāriju pamatā vadījušas pagaidu valdības, kuras iecēlis prokrieviski noskaņotais prezidents Rumens Radevs, kas iestājas pret Rietumu sniegto militāro palīdzību Ukrainai.

Trešdien jaunievēlētais Bulgārijas parlaments sanāca uz pirmo sēdi, taču tā arī nespēja ievēlēt spīkeru, apliecinot, ka rast izeju no ilgstošās politiskās krīzes nebūs viegli.

Kandidātus uz spīkera amatu izvirzīja tikai divas partijas - GERB, kas nominēja bijušo ministru Rosenu Žeļazkovu, un "Vazrazhdane", kas parlamenta priekšsēdētāja amatam piedāvāja Petaru Petrovu.

Pārējās partijas savus kandidātus atteicās izvirzīt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās