foto: AFP/Scanpix
Rekordliels Ķīnas jūras līmeņa kāpums apdraud valsts attīstītāko pilsētu
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 13:06

Rekordliels Ķīnas jūras līmeņa kāpums apdraud valsts attīstītāko pilsētu

Jauns.lv

Jūras līmenis Ķīnas piekrastē jau otro gadu pēc kārtas ir sasniedzis augstāko reģistrēto līmeni, paaugstinoties straujāk nekā vidēji pasaulē un radot nopietnus draudus piekrastes pilsētām, piemēram, Šanhajai, kas ir Ķīnas finanšu centrs.

Ķīnas piekrastes jūras līmenis 2022. gadā bija par 94 milimetriem augstāks nekā normālā līmenī, ko definē kā vidējo rādītāju no 1993. līdz 2011. gada periodā, tādējādi tas ir augstākais kopš ierakstu sākšanas 1980. gadā, trešdien preses konferencē paziņoja Dabas resursu ministrijas amatpersona.

Tas bija par 10 mm lielāks nekā 2021. gadā, kad tika sasniegts iepriekšējais rekords.

Globālās sasilšanas dēļ ir ievērojami paaugstinājusies Ķīnas piekrastes ūdeņu temperatūra, un jūras līmeņa celšanās ir paātrinājusies, sacīja Jūras vides prognozēšanas un monitoringa departamenta vadītājs Vang Hua.

Kopš 1980. gada jūras līmenis Ķīnā ir paaugstinājies vidēji par 3,5 mm gadā, bet kopš 1993. gada - vidēji par 4,0 mm gadā, kas ir vairāk nekā pasaules mērogā šajos periodos, teica Vangs.

Saskaņā ar NASA datiem vidējais jūras līmenis pasaulē pēdējās trīs desmitgadēs ir paaugstinājies par 3,4 mm.

"Pēdējo 11 gadu laikā no 2012. līdz 2022. gadam Ķīnas piekrastes jūras līmenis bija augstākais kopš novērojumu sākuma," preses konferencē, kurā tika publicēts jaunākais gada ziņojums par Ķīnas jūras līmeni, teica Vangs.

Aptuveni 45 % Ķīnas iedzīvotāju, kuru skaits ir aptuveni 1,4 miljardi, un vairāk nekā puse no valsts ekonomiskās produkcijas nāk no piekrastes reģioniem.

Ķīnas piekrastē atrodas nozīmīgas metropoles, tostarp Šanhaja, kas ir valsts attīstītākā un bagātākā pilsēta, kā arī ostas pilsēta Tjaņdziņa un tehnoloģiju centrs Šeņžeņa.

Pēdējo četru desmitgažu laikā jūras līmeņa celšanās Ķīnas piekrastē ir izraisījusi ilgtermiņa sekas, tostarp piekrastes ekosistēmu eroziju un plūdmaiņu platību izzušanu. Tas ir ietekmējis arī gruntsūdeņu apgādi un palielinājis vētru, plūdu un sāls plūdmaiņu radītos postījumus, teica Vangs.

Viņš piebilda, ka, palielinoties jūrai, piekrastes reģionos ir nogrimusi zeme, kas saasina problēmu.

Augstais jūras līmenis Ķīnas piekrastē 2022. gadā pastiprināja vētru ietekmi, nodarot smagu triecienu Guangdong, Zhejiang un Shandong provincēm. Kā norādīja Vangs, ūdens līmeņa celšanās arī veicināja spēcīgus piekrastes plūdus Džedžeņdzjanas un Hainaņas provincē, radot lielus ekonomiskos zaudējumus.