foto: EPA/Scanpix
Dienvidkoreja: daļa nopludināto ASV slepeno dokumentu ir safabricēta
Pentagons Ārlingtonā, Virdžīnijas štatā, ASV, 2023. gada 10. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 11. aprīlis, 16:00

Dienvidkoreja: daļa nopludināto ASV slepeno dokumentu ir safabricēta

Jauns.lv/LETA

Dienvidkorejas un ASV aizsardzības ministri ir vienisprātis, ka ievērojams daudzums informācijas nopludinātajos Pentagona dokumentos ir safabricēts, paziņojis Dienvidkorejas prezidenta birojs.

Jau ziņots, ka pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos ir nonākuši vairāki desmiti nopludinātu dokumentu, kas ietver novērtējumus un slepenus izlūkošanas ziņojumus, kas attiecas ne tikai uz Ukrainu un Krieviju, bet arī ASV sabiedroto analīzi. Tomēr nav skaidrs, vai šie dokumenti ir autentiski vai safabricēti.

Kā paziņoja Dienvidkorejas prezidenta birojs, ASV un Dienvidkorejas aizsardzības ministri secinājuši, ka ievērojams daudzums dokumentu ir safabricēts, bet nepaskaidroja, vai runa ir par visiem nopludinātajiem dokumentiem vai tikai tiem, kas attiecas uz Dienvidkoreju.

Nopludinātie dokumenti ietvēra divu augsta ranga Dienvidkorejas amatpersonu sarunu par ASV lūgumu pēc munīcijas.

Amatpersonas paudušas bažas, ka munīcijas piegāde ASV, kas to pēc tam nosūtītu Ukrainai, būtu pretrunā Dienvidkorejas politikai nepiegādāt letālu bruņojumu valstīm, kas atrodas karā. Dokumentā viena no amatpersonām ierosinājusi apiet šo politiku un pārdot munīciju Polijai.

Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Lī Čonsups otrdien sazvanījās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu, kurš paskaidrojis dokumentu noplūdi un solījis, ka ASV sadarbosies ar Seulu šajā jautājumā, paziņoja Seula.