foto: Pixabay.com
Datu noplūde par Ukrainu izraisījusi uzticības krīzi ASV attiecībās ar sabiedrotajiem
Pagaidām nav skaidrs, kā Pentagons labos to, ko daudzi jau tagad dēvē par vienu no lielākajām amerikāņu izlūkdienestu neveiksmēm.
Pasaulē
2023. gada 11. aprīlis, 09:40

Datu noplūde par Ukrainu izraisījusi uzticības krīzi ASV attiecībās ar sabiedrotajiem

Jauns.lv

Augstākās ASV amatpersonas cenšas nomierināt sabiedrotos Eiropā pēc tam kad nāca klajā ziņas par slepenas informācijas noplūdes par Ukrainas bruņoto spēku kaujas spējām un iespējamo pretuzbrukumu, atsaucoties uz avotiem ASV un Eiropā, raksta Politico.

Tiek ziņots, ka ASV izlūkdienestu, Valsts departamenta un Pentagona augstākās amatpersonas sazinājušās ar saviem kolēģiem citās valstīs, lai kliedētu bažas par izlūkdatu izplatīšanu, izdevumam pastāstīja četras amatpersonas no dažādām valstīm.

Amatpersonas Londonā, Briselē, Berlīnē, Dubaijā un Kijevā sākušas uzdot ASV administrācijai jautājumus par to, kā slepenā informācija nokļuva internetā, kurš bija atbildīgs par noplūdi un ko ASV dara, lai nodrošinātu, ka informācija tiek izņemta no sociālajiem medijiem.

Pirmdienas rītā ASV amatpersonas paziņoja sabiedrotajiem, ka administrācija veic izmeklēšanu un, ka viņi joprojām cenšas izprast visu informācijas noplūdes apjomu, sacīja avoti.

Tāpat tiek ziņots, ka Ukraina jau ilgstoši ir nobažījusies par to, ka informācija, ar kuru tā dalās ar ASV, tiek publiskota. "Šis incidents parādīja, ka ukraiņiem šajā ziņā bija pilnīga taisnība. Amerikāņi tagad ir ukraiņiem parādā. Viņiem vajadzētu atvainoties un kompensēt informācijas noplūdi," sacīja viena no Eiropas amatpersonām, kas vēlējās palikt anonīma.

Noplūde izraisījusi zināmu uzticības krīzi ASV attiecībās ar sabiedrotajiem, un pagaidām nav skaidrs, kā Vašingtona labos situāciju, ko daudzi jau tagad dēvē par vienu no lielākajām amerikāņu izlūkdienestu neveiksmēm kopš slepeno dokumentu publiskošanas WikiLeaks mājaslapā.

"Noplūdes metode un dokumentu saturs ir ļoti neparasts. Nevaru iedomāties gadījumu, kad noplūde būtu tik apjomīga un aptvērusi tik plašu informācijas loku, kas tikko nokļuva sociālajos tīklos,” laikrakstam “Politico” sacīja bijušais ASV izlūkdienestu analītiķis.

Kā zināms, “The New Yourk Times” 7.aprīlī, atsaucoties uz avotiem Pentagonā, ziņoja par plaša mēroga datu noplūdi par gaidāmo Ukrainas pretuzbrukumu. Telegram un Twitter ievietotajos dokumentos bija dati par Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām.

Izmeklētājiem šobrīd nav izdevies noskaidrot, kurš to izdarījis. Rietumi ir pārliecināti, ka aiz datu noplūdes stāv Krievija, un Pentagons jau sācis meklēt prokrievisku "kurmi".  CNN rakstīja, ka Ukraina pēc šo dokumentu publicēšanas esot mainījusi savus militāro operāciju plānus.