foto: REUTERS/SCANPIX
Okupanti izlaupa Ukrainas muzejus
Sabombardētais ukraiņu filozofa Grigorija Skovorodas memoriālais muzejs pie Harkivas.
Pasaulē
2023. gada 9. aprīlis, 11:54

Okupanti izlaupa Ukrainas muzejus

Jauns.lv

Okupanti sistemātiski izlaupa Ukrainas kultūras bagātības mērogos, kādi Eiropā nav pieredzēti kopš Otrā pasaules kara, ziņo NBC, atsaucoties uz izmeklētājiem un ekspertiem, kas dokumentē mākslas vērtību izvešanu un kultūrvietu sagraušanu.

“Viņi cenšas iznīcināt ukraiņu identitāti, tāpat kā to darīja nacisti,” saka Kriss Marinello, jurists, kas specializējas restitūcijas jautājumos mākslas nozarē.

“Putina karaspēks ir sabombardējis, apšaudījis un iznīcinājis simtiem objektu, kas iemieso ukraiņu identitāti un mantojumu – no baznīcām un muzejiem līdz arheoloģiskiem objektiem un pieminekļiem,” Smitsona institūta (ASV) speciālais pārstāvis Ričards Kjūrins norāda, ka agresoru mērķis ir radīt priekšstatu, ka tādas kultūras nav bijis.

Jau kara pirmajās dienās okupanti sabombardēja Ivankovskas vēstures un novadpētniecības muzeju Kijivas apgabalā, liesmās gāja bokā daudzi unikālie Marijas Primačenko mākslas darbi naivisma stilā, kas ir iedvesmojuši Marku Šagālu.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon
17

Ekspertu grupas tagad izvērtē kultūras vērtību izlaupīšanas apmērus. Nozagtā vidū ir skitu zelta rotas no 4. gadsimta pirms mūsu ēras, senas monētas, tūkstošiem gleznu no muzejiem un privātkolekcijām. Pērn rudenī, kad Ukrainas armija tuvojās okupētajai Hersonai, pie apgabala mākslas muzeja piebrauca autobusi un kravas auto.

Piecas dienas bruņoti krievi civilā apģērbā krāva eksponātus – gleznas, skulptūras, grafiku, kopumā nolaupot vairāk nekā 11 000 mākslas darbu, NBC pastāstījusi muzeja direktore Alina Docenko. Nez kāpēc marodieri nav ņēmuši pāris gleznas ar Ļeņinu.

Ir acīmredzami, ka šīs zādzības ir plānotas. Pavisam muzejā bija ap 14 000 eksponātu, tostarp Aivazovska, britu, vācu, franču un citu mākslinieku darbi. “Labākas kolekcijas Ukrainas apgabalu muzejos nebija,” teic Docenko intervijā “Krim.Realiji”.

Drīz vien parādījās foto, kas liecina, ka kravas ar sazagto nogādātas Krimā Tavridas centrālajā muzejā. Tā vadītājs Andrejs Malgins atzinis, ka Hersonas muzeja kolekcija nodota “glabāšanai”. 1912. gadā dibinātā muzeja kolekciju iepriekšējā reizē izzaga nacistiskās Vācijas okupanti.

Pēc pēdējiem UNESCO datiem, karā Ukrainā cietuši 250 kultūras objekti, ieskaitot 108 reliģiskās ēkas, 21 muzeju, 19 pieminekļus, 12 bibliotēkas, 90 ēkas ar kultūras vai māksliniecisku nozīmi. Pēc Pasaules bankas aplēsēm, nodarītais kaitējums kultūras ēkas un mākslas kolekcijām sasniedz teju divus miljardus ASV dolāru.