foto: EPA/Scanpix
FIB atklājis, vai Ķīna gatavojas uzbrukt Taivānai
Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins.
Pasaulē
2023. gada 6. aprīlis, 12:22

FIB atklājis, vai Ķīna gatavojas uzbrukt Taivānai

Jauns.lv

Ķīna pēta Krievijas karu pret Ukrainu kontekstā ar ekonomikas pielāgošanu sankcijām, ko ievieš pret agresoru. Pēc ASV Federālā izmeklēšanas biroja direktora Kristofa Reja domām, tas varētu signalizēt par Pekinas iespējamiem plāniem iebrukt Taivānā, raksta CNN.

"Kamēr ASV vēro karu un mācās no tā, Ķīna arī... Mācība, uz ko Ķīna var koncentrēties - tā ir sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku," sacīja Rejs.

Viņš skaidroja, ka Ķīnas valdība sākusi veikt pasākumus, lai mīkstinātu savu ekonomiku no potenciālajām sankcijām. Rejs neizslēdz iespēju, ka šī rīcība varētu kalpot par "atslēgu" Ķīnas potenciālajai nākotnes rīcībai pret Taivānu.

"Ja viņi izlemtu, piemēram, mēģināt ar varu ieņemt Taivānu, jūs varētu gaidīt, ka tiks ieviestas daudzas sankcijas. Tāpēc faktu, ka ķīnieši tik daudz laika velta savas ekonomikas mīkstināšanai, mēs šādu rīcību saucam par mājienu," rezumēja FIB direktors.

Ķīna gatavojas karam

Marta beigās Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins paziņoja, ka Ķīna sākusi gatavošanos karam. Acīmredzama versija ir Taivānas ieņemšanas plāns, raksta UNIAN.

Arī šos iesniegumus apstiprina konkrēta rīcība. Šogad Ķīna ievērojami palielinājusi militāro budžetu, liekot likmi galvenokārt flotes, aviokosmisko un kodolspēku attīstībai. Šis karaspēks var būt nepieciešams konfliktā uz jūras.

Centrālā izlūkošanas pārvaldes analītiķi ir pārliecināti, ka Ķīna vēlas būt gatava karam pret ASV līdz 2027. gadam.