foto: AFP/Scanpix
"Ne vienmēr iekāpj lidmašīnā, kas atlido viņam pakaļ" - Putina lielā paranoja
Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiekas ar strādniekiem, apmeklējot Krievijas vadošo mašīnbūves uzņēmumu "Tulazheldormash" Tulā 2023. gada 4. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 5. aprīlis, 06:38

"Ne vienmēr iekāpj lidmašīnā, kas atlido viņam pakaļ" - Putina lielā paranoja

Jauns.lv

Vladimirs Putins ne vienmēr iekāpj lidmašīnā, kas lido viņam pakaļ. Pēc kara sākuma viņš dod priekšroku vilcienam, bet bunkuru lieto, pat atrodoties Kazahstānā. To medijam "Dosjē" sacīja pērn no Krievijas aizbēgušais Federālā Apsardzes dienesta (FSO) kapteinis Gļebs Karakulovs, kurš nodrošināja specsakarus Krievijas pirmajām personām.

Vladimirs Putins pastāvīgi bažījas par savu dzīvību un slēpj savu patieso atrašanās vietu. Piemēram, viņš ne vienmēr iekāpj lidmašīnā, kas atlido viņam pakaļ. 

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

Karakulovs 13 gadus bija atbildīgs par Putina un citu Krievijas pirmo personu specsakariem viņu braucienos.

"Viņam kabineti ir kā Sanktpēterbugā, tā Sočos un Novo-Ogarjovā - tie ir vienādi, tur viss ir absolūti identisks. Ir bijis, ka zinu, ka viņš atrodas Sočos. Fonā darbojas televizors, raida ziņas, rāda, ka viņš kādu tikšanos Novo-Ogarjovā aizvadījis. Un es jautāju kolēģim Sočos: "Vai viņš jau ir aizlidojis?" Nē, saka, sēž. Puiši ar smaidu dalījās, ka tad, kad Putins ir Sočos, tad speciāli tiek radīts iespaids, ka viņš aizlido. Piedzen lidmašīnu, brauc autokolonna. Un patiesībā viņš paliek Sočos. Es domāju, ka tas, pirmkārt, ir mēģinājums sajaukt galvu ārvalstu izlūkdienestiem, un, otrkārt, lai nebūtu nekādu atentātu," stāstīja Karakulovs.

Pēc Krimas okupācijas Putins sācis dot priekšroku specvilciena lietošanai, pastāstīja bēguļojošais Krievijas specdienesta darbinieks.

"Tas pie mums sāka parādīties grafikā kaut kur laikam 2014. vai 2015. gadā. Izskatās pēc parasta vilciena, pilnīgi tāds pats kā visi pārējie, pelēki ar sarkanu svītru," par Putina specvilcienu stāstīja Karakulovs.

Pie tam Putins izmanto bunkurus pat ārpus Krievijas.

"Agrāk mēs nekādas bumbu patvertnes neierīkojām. Bet te, atrodoties vēstniecības teritorijā Kazahstānā, ja agrāk tur likām sakarus kabinetā pie vēstnieka vai sarunu telpā, tad oktobrī ielikām vēl vienu telefonu - bumbu patvertnē. Kaut kāda paranoja. Tu atrodies citas valsts teritorijā. Tā ir valsts - samita rīkotāja, nodrošina visu drošību. Arī pati vēstniecības teritorija ir aizsargājama. Es tā saprotu, ka jā, vienkārši baidās," apgalvo FSO virsnieks.

Gļebs Karakulovs precizēja, ka visā FSO dienesta laikā kopš 2009. gada ne reizi nav dzirdējis par atentāta mēģinājumiem pret Putinu, kā arī noliedza apgalvojumus, ka Krievijas prezidents ir nopietni slims.

Putina svētais bunkurs Novoogarjovā

Mazliet vairāk par 800 kilometriem (tiešā gaisa līnijā) no Latvijas galvaspilsētas – Piemaskavas Usovas ciemā aiz sešus metrus augsta žoga ...

gallery icon

Ikdiena aiz Putina pils mūriem Gelendžikā

Krasnodaras novada Gelendžikas rajonā esošā Putina pils teritorija ir teju piecas reizes lielāka nekā pati Gelendžikas pilsēta. Jauns.lv ielūkojās aptuveni ...

gallery icon

Putina atpūta Taigā

Putins savu 67. dzimšanas dienu sagaida pastaigājoties pa Taigas mežiem.

gallery icon