1dienas
19stundas
39minūtes
24sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Spiegi un nodevēji Ukrainā - Podoļaks atklāj, kas viņi ir
Ukrainas drošības dienests aiztur vīrieti, kas tiek apsūdzēts informācijas nodošanā Krievijai par enerģētikas infrastruktūru Hersonas apgabalā.
Pasaulē

Spiegi un nodevēji Ukrainā - Podoļaks atklāj, kas viņi ir

Jauns.lv

Ukrainas drošības dienests (SBU) katru dienu identificē cilvēkus, kuri sadarbojas ar Krieviju un mēģina sniegt Krievijas armijai informāciju par militārajām vienībām vai Ukrainas tehnikas pārvietošanos. Ar šādu paziņojumu klajā nācis prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

Spiegi un nodevēji Ukrainā - Podoļaks atklāj, kas ...

"Katru dienu SBU aiztur 5-6 cilvēkus par kuriem rodas aizdomas. Viņi iet cauri tiesām, saņem konkrētus ieslodzījuma termiņus un tamlīdzīgi. Tie ir veseli tīkli, ko Krievija ir veidojusi gadu gaitā. Viņu vidū ir gan bijušās militārpersonas, gan ierēdņi. Jau ir pagājis gads, kopš kara sākumā, taču katru dienu kāds tiek aizturēts par spiegošanu," pavēstīja Podoļaks TV kanālam "Channel 24".

Podoļaks arī norādīja, ka nodevējus var iedalīt divās grupās.

Pirmā, kā norāda Podoļaks, ir ukraiņi, kas pelna naudu Krievijā, izmantojot dažādas "pelēkās" shēmas izejvielu piegādei, preču tirdzniecībai. Kā noprotams no Zelenska biroja padomnieka paustā, ka šādu cilvēku Ukrainā ir desmitiem tūkstošu, un naudas dēļ viņi ir gatavi “padalīties” ar informāciju, kas būtu noderīga Krievijai karā pret Ukrainu.

Podoļaks norāda, ka otra nodevēju kategorija ir cilvēki, kuri sapņo dzīvot Padomju Savienībā. Podoljaks pieļauj, ka visā valstī šādu cilvēku varētu būt 10%.

"Tie ir tie, kas patiesi tic, ka viņiem vajadzētu dzīvot Padomju Savienībā. Ir Krievijas propaganda, un tas ir jautājums. Ukrainas pareizticīgā baznīca bija viens no galvenajiem propagandas elementiem Ukrainā. Diemžēl 30 gadu laikā ir izveidojusies vesela plejāde cilvēku, kuri kaut kādā veidā strādā Krievijas labā,” rezumēja Podoļaks.

Pēdējās publiski izskanējušās ziņas par Ukrainā aizturētiem nodevējiem vēsta par Ļvovā aizturētu sievieti, kura uzdevusies par bēgli, un apkopojusi informāciju par Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Aizturēts arī viņas brālis, kas arī spiegojis Krievijas labā.

Ukrainas Drošības dienesta pretizlūkošana veica īpašu operāciju Čerņigovas apgabalā, un atklāja vēl vienu Krievijas aģentu. Izrādījās, ka tas ir robežsargs, kurš mēģinājis nodot informāciju Ukrainas ziemeļu robežu aizsardzību. Krievijas izlūkdienesti viņu savervēja pirms iebrukuma.