Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
70 gadus izmiruši, Indijā piedzimst gepardu mazuļi
foto: ekrānuzņēmums no video
Pasaulē

70 gadus izmiruši, Indijā piedzimst gepardu mazuļi

Jauns.lv

Vairāk nekā 70 gadus pēc tam, kad Indijā gepardi tika oficiāli pasludināti par izmirušiem, tagad valstī dzīvo četri jaundzimušie gepardi, paziņoja Indijas vides ministrs.

70 gadus izmiruši, Indijā piedzimst gepardu mazuļi...

Mazuļi piedzima Sijājai un Fredijam, diviem no astoņiem rehabilitētajiem gepardiem, kas pagājušā gada septembrī tika atvesti no Namībijas uz Indijas Kuno nacionālo parku Madhja Pradešas štata centrālajā daļā, īstenojot valdības plānu pārmitināt 50 lielos kaķus Indijā nākamos piecus gadus.

Vides ministrs Bhupenders Jadavs "Twitter" nosauca gepardu dzimšanu par "nozīmīgu notikumu mūsu savvaļas dabas aizsardzības vēsturē".  

Gepardi Indijā tika pasludināti par izmirušiem 1952. gadā, tagad tie atkal klīst vienā no valsts nacionālajiem parkiem. 

Gepardu grupā, kas septembrī ieradās no Namībijas, bija trīs pieauguši gepardu tēviņi un piecas mātītes, tostarp Saša un Sijaja, teikts Namībijas Gepardu saglabāšanas fonda (CCF) ziņu izlaidumā.

Dzīvnieki pagājušā gada novembrī tika pārvietoti no karantīnas iežogojuma uz aklimatizācijas zonām un vēlāk palaisti parkā. Februārī vēl ducis gepardu – septiņi tēviņi un piecas mātītes – tika ievesti no Dienvidāfrikas, kas parakstījusi vienošanos ar Indiju par desmitiem gepardu ievešanu valstī nākamās desmitgades laikā. 

Britu koloniālās varas laikā meži visā Indijā tika izcirsti, lai izveidotu apmetnes un ierīkotu plantācijas, kā rezultātā tika zaudēta dzīvotne lielajiem kaķiem, tostarp gepardiem.

Uzskatīja, ka gepardi ir mazāk bīstami nekā tīģeri un salīdzinoši viegli pieradināmi, Indijas muižniecība gepardus bieži izmantoja arī sporta medībām. Saskaņā ar Pasaules Dabas fonda (WWF) datiem mūsdienās plankumainās kaķu dzimtas dzīvnieki ir sastopami Āfrikas dienvidos un austrumos, īpaši Namībijā, Botsvānā, Kenijā un Tanzānijā. Bet apdraudētajiem kaķiem agrāk bija daudz lielāks diapazons. Vēsturiski gepardi klaiņoja pa Tuvajiem Austrumiem un Indijas vidienē, kā arī lielākajā daļā Subsahāras Āfrikas.

Biotopu zudums, malumedniecība un konflikti ar cilvēkiem ir ievērojami samazinājuši to populāciju. Saskaņā ar Pasaules Dabas fonda datiem, šobrīd savvaļā ir palikuši mazāk nekā 7000 gepardu.