foto: NASA/SWNS
Nedēļas nogalē Zemei garām palidos masīvs asteroīds
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2023. gada 24. marts, 20:22

Nedēļas nogalē Zemei garām palidos masīvs asteroīds

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē starp Zemes un Mēness orbītām darām palidos pietiekami liels asteroīds. Tas ir pietiekami liels, lai iznīcinātu pilsētu, vēsta BBC.

Objekts ar nosaukumu 2023 DZ2 tika atklāts pirms mēneša. Sestdien tas palidos garām 515 000 km attālumā no Mēness, bet pēc dažām stundām lidos garām Zemei.

Reti kad tik milzīgs asteroīds, kura diametrs ir no 40 līdz 90 metriem, pielido tik tuvu Zemei.

Saskaņā ar NASA teikto, tā ir svarīga iespēja astronomiem papildināt zināšanas par asteroīdiem, ja tiktu atklāts bīstams objekts, kas varētu trāpīt Zemei.

"Nav izredžu, ka šis "pilsētas slepkava" ietrieksies Zemē, taču tas nolidos ļoti tuvu Zemei, kas sniegs lielisku iespēju veikt novērojumus," sacīja Eiropas Kosmosa aģentūras planētu aizsardzības vadītājs Ričards Moisls.

Tā kā asteroīds atradīsies 68 000 km attālumā no Zemes, tas būs redzams caur binokli un maziem teleskopiem visā pasaulē. Tās pieejas tiešraidi tīmeklī nodrošinās “The Virtual Telescope Project”.

Šķiet, ka objekts atgriezīsies Zemes orbītā 2026. gadā, taču zinātnieki ir noraidījuši, ka arī šajā gadījumā maz iespējams, ka tas varētu apdraudēt planētu.