foto: AP/Scanpix
Ilgi nebija jāgaida! Pret Putina arestu sagribējušajiem Starptautiskās krimināltiesas tiesnešiem ierosina krimināllietu
Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 15:21

Ilgi nebija jāgaida! Pret Putina arestu sagribējušajiem Starptautiskās krimināltiesas tiesnešiem ierosina krimināllietu

Jauns.lv

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu pret Starptautiskās krimināltiesas (SKT) tiesnešiem un prokuroru, paziņoja Izmeklēšanas komitejas preses dienests.

Lieta ierosināta pret prokuroru Karīmu Hanu, kā arī tiesnešiem Tomoko Akani, Rosario Salvatori Aitalu un Serhio Herardo Ugaldi Godinesu.

Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka lēmums par Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas arestu ir nelikumīgs, jo “nav nekāda pamata saukšanai pie kriminālatbildības”.

Komiteja uzsvēra, ka valstu vadītājiem ir absolūta imunitāte pret ārzemju jurisdikciju, tādējādi SKT prokurora un tiesnešu rīcībā pastāv nozieguma pazīmes —tīša nevainīgas personas saukšana pie kriminālatbildības, uzbrukuma gatavošana starptautisku aizsardzību baudošam ārvalsts pārstāvim, lai sarežģītu starptautiskās attiecības, kā arī pilnīgi nelikumīga apcietināšana.

Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins jau uzdevis tiesiski novērtēt Vācijas tieslietu ministra Marko Bušmana izteikumus par gatavību arestēt Putinu, ja viņš ieradīsies Vācijas teritorijā, izpildot SKT lēmumu. Nebūtu jābrīnās, ja Krievijā pie kriminālatbildības izdomās saukt arī viņu.

Krievija jau paziņojusi, ka neatzīst SKT lēmumu, kas uzliek par pienākumu tās 123 dalībvalstīm arestēt Putinu un nodot viņu Hāgas tribunālam, ja viņš spers kāju to teritorijā.