foto: Getty Images via AFP
Floridai tuvojas katastrofāli milzīga jūras aļģu masa, apdraudot tūristus un vietējos iedzīvotājus
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 14:32

Floridai tuvojas katastrofāli milzīga jūras aļģu masa, apdraudot tūristus un vietējos iedzīvotājus

Jauns.lv

8000 kilometru plats jūras aļģu plankums virzās uz Floridu, apdraudot tūrismu visā Karību jūras reģionā, informē CNN.

Atlantijas okeānā izveidojusies milzīgā jūras aļģu masa virzās uz Floridas un citām Meksikas līča piekrastēm, kas var radīt bīstamas un smirdošas aļģu kaudzes pludmalē un ievērojami apgrūtināt tūrisma sezonu.  

Jūras aļģes, ko sauc par Sargassum, jau sen ir veidojušas lielus ziedus Atlantijas okeānā, un zinātnieki ir novērojuši to masveida uzkrāšanos kopš 2011. gada. Taču šogad Sargassum masa varētu būt lielākā, kāda jebkad reģistrēta - tā stiepjas vairāk nekā 8000 kilometru garumā no Āfrikas krastiem līdz Meksikas līcim.

Saskaņā ar Floridas Atlantijas Universitātes Okeanogrāfijas institūta pētnieka Dr. Braiena Lapointa teikto, vasarā šī masa virzīsies uz rietumiem un šķērsos Karību jūras reģionu un ieplūdīs Meksikas līcī. Gaidāms, ka aptuveni jūlijā jūras aļģes kļūs plaši izplatītas Floridas pludmalēs.

“Šogad Sargassum ziedēšana sākās agri, un no decembra līdz janvārim tā divkāršojās. Janvārī masa bija lielāka nekā jebkad agrāk,” sacīja pētnieks.

"Tas ir pilnīgi jauns fenomens, kas rada šādu katastrofālu problēmu tūrismam Karību jūras reģionā," piebilda Lapointa.

Viņš norādīja, ka Barbadosā vietējie iedzīvotāji izmanto 1600 pašizgāzēju dienā, lai attīrītu pludmales no šīm aļģēm un padarītu tās piemērotas tūristiem.