foto: AFP/Scanpix
Ja Ukraina zaudēs Krievijai, Polija iesaistīsies karā
Polija ļoti atbalsta Ukrainu cīņā ar Krievijas okupantiem.
Pasaulē
2023. gada 20. marts, 08:07

Ja Ukraina zaudēs Krievijai, Polija iesaistīsies karā

Jauns.lv

Ja Ukraina zaudēs karu ar Krievijas Federāciju, Polija būs spiesta iesaistīties konfliktā. To telekanāla “LCI” ēterā sacīja Polijas vēstnieks Francijā Jans Emeriks Rošiševskis, komentējot lēmumu par kaujas lidmašīnu nodošanu Ukrainai. Viņaprāt, Varšavai nebūs izvēles, vēsta "Unian".

"Tāpēc vai nu Ukraina šodien aizstāvēs savu neatkarību, vai, ja tā neaizstāvēs, mēs būsim spiesti iesaistīties šajā konfliktā, jo mūsu vērtības, kas ir mūsu civilizācijas pamatā, ir apdraudētas. Tāpēc mums nebūs nekādu izvēle," sacīja Rošiševskis.

Pazīstamais Krievijas politologs Anatolijs Ņesmjans  skaidroja, ka tas ir tiešs drauds Kremlim. Turklāt Polija pati noteiks, kas tieši tiek uzskatīts par sakāvi, jo tas ir diezgan neskaidrs formulējums.

"Kopumā Polija patstāvīgi noteiks, kad tieši Ukraina tiks sakauta, un būs patstāvīgi gatava iesaistīties karadarbībā atsevišķi no NATO,” norādīja Ņesmjans, “NATO, starp citu, šajā gadījumā nepiemēros savas hartas noteikumus par valsts aizsardzību, jo poļi nepārprotami rīkosies ne tās teritorijā, un līdz ar to arī pašai Polijai nav tiešu draudu. Bet, ja tā notiks, tad situācija būs citādāka."

Pēc politologa domām, tas ir diezgan spēcīgs drauds, jo šajā gadījumā Kaļiņingrada būs ļoti neaizsargātā stāvoklī.

Polija ir stingri atbalstījusi Ukrainu kopš kara sākuma, jo īpaši šī valsts bija viena no pirmajām, kas piekrita nodot tankus Ukrainas bruņotajiem spēkiem un pēc tam kaujas lidmašīnas.