Ko gaidīt no Sji Dzjiņpina un Putina tikšanās?
foto: EPA/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu pēc tikšanās 22. Šanhajas sadarbības organizācijas valstu padomes samitā Uzbekistānā, 2022. gada 16. septembrī.
Pasaulē
2023. gada 18. martā, 06:50

Ko gaidīt no Sji Dzjiņpina un Putina tikšanās?

Jauns.lv

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ieradīsies trīs dienu vizītē Krievijā 20. martā. Ķīnas līderis Maskavā ieradīsies pirmo reizi kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā - pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūguma.

Ko gaidīt no Sji Dzjiņpina un Putina tikšanās?...

Par to, ka Ķīnas vadītājs nākamnedēļ ieradīsies Maskavā, piektdien paziņoja Kremlī un pēc tam apstiprināja Ķīnas Ārlietu ministrija. Sarunu gaitā tiks pārrunāti "visaptverošas partnerības un stratēģiskās mijiedarbības" jautājumi, teikts Krievijas paziņojumā.

"Sji Dzjiņpins veiks plašu viedokļu apmaiņu ar prezidentu Putinu divpusējās attiecībās, kā arī galvenajos starptautiskajos un reģionālajos jautājumos, kas izraisa vispārēju satraukumu (...) un dos jaunu impulsu divpusējo attiecību attīstībā," piektdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Vangs Venbins, kuru citē "Associated Press".

Ķīnas prezidents Maskavā ieradīsies pirmo reizi kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma, taču pirmajās ziņās par gaidāmo tikšanos karu kā tēmu apspriešanai tieši nepieminēja ne Maskava, ne Pekina. Piektdien Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs precizēja, ka Ukraina tomēr būs viens no sarunas tematiem.

"Protams, konflikts Ukrainā tiks apspriests. Mēs augstu vērtējam Ķīnas vadības atturīgo, saskaņoto nostāju šajā jautājumā, mēs zinām par Ķīnas noregulējuma plānu," sacīja Ušakovs, vēsta "BBC Russian".

Putins uzaicināja Sji Dzjiņpinu uz Maskavu tiešsaistes sarunu laikā pagājušā gada nogalē. Toreiz Ķīnas līderis atbildes runā uz uzaicinājumu nereaģēja.

Ķīnas Ārlietu ministrija iepriekš uzsvērusi, ka Pekina tiecas pēc "objektīvas un taisnīgas" nostājas par karu Ukrainā, kā arī ir gatava uzņemties konstruktīvu lomu miera sarunu veidošanā starp Kijivu un Maskavu.

Ķīnas "miera plāns". Rietumi noskaņoti skeptiski

Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienā Ķīna prezentēja Krievijas un Ukrainas konflikta mierīga noregulējuma plānu.

Plānā bija 12 punkti, starp kuriem: "kaujas darbību pārtraukšana", "tiešā dialoga atjaunošana", "visu valstu suverenitātes respektēšana", "vienpusējo sankciju pārtraukšana".

Rietumvalstis pret šo plānu izturējušās skeptiski, norādot, ka Pekina parasti sliecas atbalstīt Kremļa lēmumus un nostāju.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņojis, ka Ķīna apsver iespēju piegādāt Krievijai bruņojumu. Ķīna konsekventi noliedz šādus apgalvojumus.

Vai Sji Dzjiņpina sarunas ar Zelenski notiks?

ASV laikraksts "The Wall Street Journal" iepriekš vēstīja, ka Sji Dzjiņpins plāno runāt ar Ukrainas prezidentu Vladimiru Zelenski - arī pirmo reizi kopš kara sākuma. Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, tas varētu notikt videoformātā pēc vizītes Maskavā.

Tomēr pagaidām Pekina nav atbildējusi pozitīvi uz Kijivas centieniem vienoties par Sji Dzjiņpina tikšanos ar Zelenski. Ukrainas ārlietu ministrs Dmito Kuleba iepriekš paziņoja, ka Zelenskis ir gatavs telefonsarunām ar Ķīnas prezidentu.

Neskatoties uz kopš 2011. gada deklarēto Ukrainas un Ķīnas "stratēģisko partnerību", visā Krievijas iebrukuma laikā nekādu tiešu Sji Dzjiņpina kontaktu ar Volodimiru Zelenski nav bijis.

Tikai Minhenes drošības konferences laikā Ukrainas ārlietu minsitrs Dmitro Kuleba tikās ar bijušo Ķīnas ārlietu ministru Vangu Ji. Toreiz Vangs arī rīkoja tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu.

Turklāt Vangs arī februāra beigās ieradās vizītē Maskavā, kur veica pārrunas ar Krievijas Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu un pēc tam tikās ar Vladimiru Putinu.

Maskavas un Pekinas "neierobežotā partnerība"

Ceturtdien, 16. martā, notika telefonsaruna starp Ukrainas un Ķīnas ārlietu ministriem. Pēdējais paziņoja, ka Pekina ir satraukta par kara eskalāciju Ukrainā un vēlas, lai Maskava un Kijiva atgrieztos pie miera sarunām. Tāpat Ķīnas ārlietu ministrs paziņojis, ka rēķinās ar drīzu atgriešanos pie centieniem rast konflikta politisko risinājumu.

"Manas šīsdienas sarunas laikā ar Ķīnas valsts padomnieku un ārlietu ministru apspriedām teritoriālās integritātes principa nozīmi. Es uzsvēru Zelenska "Miera formulas" nozīmi agresijas pārtraukšanai un taisnīga miera atjaunošanai Ukrainā," tā sarunas komentēja Dmitro Kuleba.

Ķīna un Krievija par "neierobežoto" partnerību paziņoja 2022. gada februārī, īsi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma. Šis paziņojums izskanēja Krievijas līdera Vladimira Putina vizītes laikā Ķīnā Olimpiskajās spēlēs.

Kopš tā laika, pēc visa spriežot, abu valstu sakari ir tikai nostiprinājušies. Preču apgrozījums starp Ķīnu un Krieviju ievērojami pieaudzis kopš kara sākuma, bet pēc rietumvalstu sankciju ieviešanas Ķīna kļuvusi par lielāko Krievijas naftas pircēju.