foto: REUTERS/SCANPIX
Kodolenerģijas uzraudzības iestāde atklāj, ka Lībijā pazudušas 2,5 tonnas urāna
Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) logotips.
Pasaulē
2023. gada 16. marts, 14:35

Kodolenerģijas uzraudzības iestāde atklāj, ka Lībijā pazudušas 2,5 tonnas urāna

Jauns.lv

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) kodolenerģijas inspektori konstatējuši, ka no vietas Lībijā, kas nav valdības kontrolē, pazudušas aptuveni 2,5 tonnas dabiskā urāna.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi sacīja organizācijas dalībvalstīm, ka inspektori konstatējuši, ka pazudušas 10 mucas, kas satur urāna rūdas koncentrātu.

IAEA veiks turpmākas darbības, lai noskaidrotu kodolmateriāla izvešanas apstākļus un tā pašreizējo atrašanās vietu, teikts paziņojumā.

Dabisko urānu nevar uzreiz izmantot enerģijas ražošanai vai bumbu degvielai, jo bagātināšanas procesā metāls parasti ir jāpārvērš gāzē, pēc tam vēlāk jāgriež centrifūgās, lai sasniegtu vajadzīgo līmeni.

Tomēr katru tonnu dabiskā urāna laika gaitā var attīrīt līdz 5,6 kg ieročiem piemērota materiāla, norāda eksperti. Tāpēc ir svarīgi atrast trūkstošo metālu.

"Nezināšana, kur pašlaik atrodas kodolmateriāls, var radīt radioloģisko risku, kā arī bažas par kodoldrošību," teikts ziņojumā.

2003. gadā Lībija tās toreizējā līdera Muamara Kadafi vadībā atteicās no savas kodolieroču programmas, kas bija ieguvusi centrifūgas, kas varētu bagātināt urānu, kā arī informāciju par kodolbumbas izstrādi.

Āfrikas valsts ir nonākusi politiskā krīzē kopš Kadafi gāšanas 2011. gadā, neskaitāmām kaujinieku grupām veidojot pretējās alianses, kuras atbalsta ārvalstu lielvaras.