foto: AFP/Scanpix
Zināmas detaļas, kā krievu iznīcinātāji notriekuši ASV dronu
ASV dronam, pēc neoficiālas informācijas, bojāts propellers.
Pasaulē
2023. gada 14. marts, 22:22

Zināmas detaļas, kā krievu iznīcinātāji notriekuši ASV dronu

Jauns.lv

ASV amatpersonas paziņoja, ka novērošanas drons “MQ-9 Reaper” tika notriekts agri otrdienas pēc tam, kad starptautiskajā gaisa telpā divi Krievijas iznīcinātāji Su-27 veica "nedrošu un neprofesionālu pārtveršanu", vēsta "Daily Mail".

Pentagona amatpersonas atklājušas, ka bīstamajā manevrā piedalījušies divi Krievijas iznīcinātāji Su-27. Viens no tiem lidojot priekšā dronam “MQ-9 Reaper” izlēja uz tā degvielu. Savukārt otrs Su-27 sagrieza 32 miljonus vērtā drona propelleru (tas atrodas lidaparāta aizmugurē), kas tā attālinātai vadības komandai liedza saglabāt kontroli pār bezpilota lidaparātu. Nav precizēts, kā tieši tika bojāts drona propellers.

"Šis incidents parāda kompetences trūkumu papildus tam, ka tas ir nedrošs un neprofesionāls," sacīja Pentagona preses sekretārs gaisa spēku brig. Ģenerālis Pats Raiders preses brīfingā.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojumā noliedza sadursmi ar ASV bezpilota lidaparātu, sakot, ka amerikāņu lidmašīna uzsāka "nekontrolētu lidojumu" "asas manevrēšanas" dēļ.

Kā zināms, Valsts departaments izsaucis Krievijas vēstnieku ASV Anatoliju Antonovu, lai izteiktu protestu pēc tam, kad Krievijas iznīcinātājs virs Melnās jūras sadūrās ar amerikāņu dronu Reaper un iznīcināja to.

Incidents notika starptautiskajā gaisa telpā, bet salīdzinoši netālu no Ukrainas.