foto: AFP/Scanpix
Kazahstāna arestējusi “Roskosmos” īpašumus
Raķete Bajkonuras kosmodromā.
Pasaulē
2023. gada 13. marts, 16:56

Kazahstāna arestējusi “Roskosmos” īpašumus

Jauns.lv

Kazahstāna arestējusi Krievijas kosmosa aģentūras “Roskosmos” aktīvus un kosmosa infrastruktūras īpašumus, tostart raķešu palaišanas vietas, vēsta “Moscow Times”.

Formālais iemesls ir “Roskosmos” parāds 2 miljardu rubļu jeb 24 miljonu eiro apmērā. Kazahstānas un Krievijas kopuzņēmumam "Bairekter", kas savulaik tika izveidots kopīgu kosmosa projektu realizācijai. Parāds radies videi nodarītā kaitējuma dēļ, ko izraisīja raķetes Sojuz-5 palaišana.

Kazahstānas tiesa aizliegusi “Roskosmos” izvest aktīvus līdzekļus no valsts, un tā vadītājam aizliegts atstāt republiku līdz izmeklēšanas darbību beigām, raksta KZ24. Lēmumu par izpildes pasākumu veikšanu 2022.gada novembra beigās pieņēma Astanas Starptautiskā finanšu centra tiesa.

Kazahstānas un Krievijas kopuzņēmums "Baiterek" tika izveidots 2005. gadā, lai īstenotu kopēju kosmosa izpētes programmu. Tas paredzēja pāreju uz videi draudzīgāku nesējraķešu izmantošanu bīstamo heptilaraķešu vietā.

Kā zināms, Krievijas ļoti nozīmīga kosmosa industrijas daļa pēc PSRS sabrukšanas palika tieši Kazahstānā, tai skaitā Baikonuras kosmodroms, kas vēl arvien ir nozīmīgākā kosmosa raķešu palaišanas vieta Krievijai.