foto: AP/Scanpix
FOTO: pasaules ūdeņus piepilda triljoniem atkritumu gabalu
2008. gada fotoattēlā, ko nodrošina NOAA Klusā okeāna salu zivsaimniecības zinātnes centrs, ir redzami gruži Hanaumas līcī, Havaju salās.
Pasaulē
2023. gada 13. marts, 19:00

FOTO: pasaules ūdeņus piepilda triljoniem atkritumu gabalu

Jauns.lv

Saskaņā ar zinātnieku aplēsēm, pasaules okeānos šobrīd peld vairāk nekā 171 triljons plastmasas gabalu.

Plastmasa nogalina zivis un jūras dzīvniekus, un paiet simtiem gadu, kamēr tā sadalās. Zinātnieki lēš, ka plastmasas koncentrācija okeānos ir ievērojami palielinājusies no aptuveni 16 triljoniem gabalu 2005. gadā līdz 171 triljonam 2019. gadā. To kopējais svars ir aptuveni 2 miljoni tonnu. 

Zinātnieku grupa analizēja datus, sākot no 1979. gada, un pievienoja jaunākos datus no ekspedīcijām, kas tralē jūru ar tīkliem, lai savāktu plastmasu. Tīklos saskaitītā plastmasa pēc tam tiek pievienota matemātiskajam modelim, lai iegūtu vispārējus datus par to, cik patiesībā piesārņoti ir pasaules ūdeņi. 

Atkritumu posts Balkānu gleznainajā Drinas upē

Jauni dronu kadri parāda, kā atkritumi ir piepildījuši gleznaino Drinas upi Balkānos. Speciālisti stāsta, ka kopā ar vispārējiem plastmasas atkritumiem ...

gallery icon

171 triljons gabalu sastāv gan no nesen izmestām plastmasām, gan plastmasas atkritumiem, kas okeānos peld jau sen, BBC sacīja 8. martā publicēta pētījuma vadošais autors Dr. Markuss Eriksens no "5 Gyres" institūta.

“Okeānu tīrīšana ir bezjēdzīga, ja mēs turpinām ražot plastmasu pašreizējā ātrumā. Ir pienācis laiks risināt plastmasas problēmu tās saknē," saka Eriksens. 

Vienreiz lietojamās plastmasas, pudeles, iepakojumi, makšķerēšanas aprīkojums vai citi priekšmeti, laika gaitā sadalās mazākos gabalos saules gaismas vai noārdīšanās dēļ.  Dzīvnieki, piemēram, vaļi, jūras putni, bruņurupuči un zivis, sajauc plastmasas gabaliņus ar ēdienu.

Plastmasas gabaliņi nonāk ne tikai vaļu, bet arī cilvēku vēderos. Mikroplastmasa atrasta cilvēka plaušās, vēnās un pat placentā. Taču pagaidām vēl nav skaidrs, kā tieši mikroplastmasas gabaliņi ietekmē cilvēku veselību. 

"Covid atkritumi" Vidusjūrā

gallery icon

Pirms 2005. gada plastmasas daļiņu koncentrācija pasaules ūdeņos bija mainīga. Zinātnieki nav pārliecināti par to, kāpēc tā, taču tas varētu būt izskaidrojams ar stingrāku tiesību aktu aizstāšanu ar brīvprātīgām vienošanām vai tādēļ, ka agrāk netika ievākti tik daudz dati par plastmasu. 

"Mēs visi esam vienisprātis, ka okeānā ir pārāk daudz plastmasas. Mums steidzami jāpāriet uz pētījumiem, kas vērsti uz risinājumiem," sacīja profesors Ričards Tompsons no Plimutas universitātes, kurš nebija iesaistīts nesen publicētajā pētījumā. 

Lielākā okeāna plastmasas koncentrācija pašlaik ir Ziemeļatlantijas jūrā, un dažas lielas peldošas masas ir atrodamas citur, tostarp Klusajā okeānā. 

Posts un mokas, ko dzīvniekiem nodara cilvēku saražotie atkritumi

Aizvien biežāk medijos nonāk skati ar postu, ko dabai nodara cilvēku saražotie atkritumu kalni, galvenokārt plastmasas izstrādājumi. Neskaitāmi dzīvnieki katru ...

gallery icon

Astoņdesmitajos gados vairāki juridiski saistoši starptautiski nolīgumi uzdeva valstīm pārtraukt zvejas un flotes plastmasas izmešanu okeānos, kā arī attīrīt noteiktus daudzumus. 

Tiem vēlāk sekoja brīvprātīgas vienošanās, kas, pēc autoru domām, varēja būt mazāk efektīvas un varētu izskaidrot plastmasas pieaugumu ūdeņos.  

Autori apgalvo, ka risinājumiem ir jākoncentrējas uz saražotās un izmantotās plastmasas daudzuma samazināšanu, nevis uz okeānu attīrīšanu un plastmasas pārstrādi, jo tādējādi ir mazāka iespēja apturēt piesārņojuma plūsmu.

"Mēs zinām, ka okeāns ir svarīga ekosistēma, un mums ir risinājumi plastmasas piesārņojuma novēršanai. Taču plastmasas piesārņojums turpina pieaugt, un tam ir toksiska ietekme uz jūras dzīvi. Ir jābūt tiesību aktiem, lai ierobežotu vienreiz lietojamu plastmasu ražošanu un pārdošanu, pretējā gadījumā jūras dzīvnieki tiks vēl vairāk degradēti. Cilvēkiem ir vajadzīgi veselīgi okeāni, lai planēta būtu apdzīvojama," saka Dr. Edvards Kārpenters no Sanfrancisko Valsts universitātes Estuāra un okeāna zinātnes centra.

Pētnieki vērš uzmanību, ka starptautiskā plastmasas politika ir sadrumstalota, tai trūkst specifiskuma un tajā nav iekļauti izmērāmi mērķi. Viņi ir aicinājuši globāli ieviest korporatīvo atbildību par plastmasas ražošanu ar juridiski saistošiem tiesību aktiem, kas attiecas uz visu plastmasas dzīves ciklu, sākot no ieguves un ražošanas, līdz tās "dzīves beigām".

Zinātnieki arī norāda, ka bez tūlītējas globālas rīcības plastmasas ražošanā sagaidāms, ka no 2016. līdz 2040. gadam plastmasas nonākšana ūdens vidē palielināsies aptuveni 2,6 reizes.