foto: AP/Scanpix
Ar ko bīstama Rietumvalstu atteikšanās no atbalsta Ukrainai?
Ukrainas karavīrs rāda īkšķus netālu no Bahmutas 2023. gada 7. martā.
Pasaulē
2023. gada 8. marts, 19:07

Ar ko bīstama Rietumvalstu atteikšanās no atbalsta Ukrainai?

Jauns.lv

Ja ASV atteiksies no turpmāka atbalsta Ukrainai karā pret Krieviju, tā zaudēs pasaules līderes statusu.

Tā intervijā "The Washington Post" paziņojis ASV atvaļinātais ģenerālis un ASV kara izpētes institūta (ISW) vadītājs Džeks Kīns. Viņš norādīja, ka, ja Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins "redzēs, ka ASV mazgā rokas un, ka NATO, kas sākumā pielika pūles Ukrainas atbalstam, parādīs to neesamību un arī atkāpsies no lietām, tas apliecinās to, ko viņš teica pēdējā desmitgadē, ka ASV ir vājāka lielvara, un viņš to pilnībā aizstās kā pasaules līderi".

Un tas, kā norādīja Kīns, izraisīs turpmāku pasaules drošības sistēmas eroru.

Vienlaikus ISW vadītājs pauda patīkamu izbrīnu, ka Eiropas Savienība "pateikusi, ka tā būs sarkanā zīme" ja Ķīna sāks atbalstīt Krieviju ar ieroču piegādēm. Viņš izteica pieņēmumu, ka pretimnākšana Ķīnai "ievērojami tuvinās ASV un Eiropu".

Viņš uzrunāja politiskos līderus, kuri vēlas pārstāt atbalstīt Ukrainu un paziņoja, ka šādas rīcības rezultāts būs "Krievijas/Ķīnas uzvara, lielais karš Eiropā un Klusajā okeānā ar ASV karaspēku, bet Irāna kļūs agresīvāka ar savām marionetēm".

"Vēsture pierāda, ka vājums agresijas priekšā noved pie vēl lielākas agresijas," rezumēja Kīns.

Ķīnas draudi

5. martā Vācijas kanclers Olafs Šolcs un ASV prezidents Džo Baidens apsprieda Ķīnu. Toreiz vācu kanclers pauda satraukumu, ka Ķīna varētu piegādāt letālos ieročus Krievijai. Tomēr ASV varasiestādes apliecināja, ka ir skaidri brīdinājušas Ķīnu par iespējamām sekām.

Bet 7. martā Ķīnas vadītājs Sji Dzjiņpins pirmo reizi publiski asi kritizēja ASV. Viņš apsūdzēja Vašingtonu "Ķīnas apspiešanas kampaņas" organizēšanā.