foto: AP/Scanpix
Strauji pieaug grūtnieču skaits, kuras cieš no nepietiekama uztura
Pasaulē
2023. gada 7. marts, 13:55

Strauji pieaug grūtnieču skaits, kuras cieš no nepietiekama uztura

Jauns.lv

ANO bērnu fonds “Unicef” norāda, ka pēdējo divu gadu laikā par 25% ir pieaudzis to grūtnieču un meiteņu skaits, kuras cieš no nepietiekama uztura, ziņo BBC.

Ziņojumā konstatēts, ka visvairāk cieš sievietes no pasaules nabadzīgākajiem reģioniem, piemēram, Somālijas, Etiopijas un Afganistānas.  

“Unicef” lēš, ka vairāk nekā miljards sieviešu un pusaugu meiteņu visā pasaulē cieš no nepietiekama uztura.

Organizācija apgalvo, ka nesenās krīzes, tostarp karš un Covid-19, ir aizvien vairāk apgrūtinājušas iespējas saņemt nepieciešamo pārtiku.

“Unicef” ziņojumā konstatēts, ka saskaņā ar datu analīzi par sievietēm, lielākajā daļā pasaules valstu viens miljards sieviešu un pusaugu meiteņu, kas saņem nepietiekamu uzturu, ir nepietiekamā svarā un maza auguma.

Ziņojumā teikts, ka Dienvidāzija un Āfrika joprojām ir pusaugu meiteņu un sieviešu uztura krīzes epicentrs.

Tajā konstatēts, ka 68 % sievietēm un pusaugu meitenēm tur ir nepietiekams svars un 60 % no viņām cieš no anēmijas.

"Nepietiekams uzturs meiteņu un sieviešu dzīves laikā var novest pie novājinātas imunitātes, vājas kognitīvās attīstības un paaugstināta dzīvībai bīstamu komplikāciju riska, tostarp grūtniecības un dzemdību laikā, kā arī tas var atstāt bīstamas un neatgriezeniskas sekas uz viņu bērniem," norāda “Unicef”.

“Unicef” lēš, ka laikā no 2020. līdz 2022. gadam 12 valstīs, kuras tiek uzskatītas par pārtikas krīzi skartām valstīm, grūtnieču vai sieviešu skaits, kuras cieš no akūtas uztura nepietiekamības, ir pieaudzis no 5,5 līdz 6,9 miljoniem.

Šīs valstis ir Afganistāna, Burkinafaso, Etiopija, Kenija, Mali, Nigēra, Nigērija, Somālija, Sudāna, Dienvidsudāna, Čada un Jemena.

"Ja sabiedrība starptautiskā mērogā steidzami nerīkosies, sekas var ilgt vēl vairākās paaudzēs," sacīja “Unicef” izpilddirektore Katrīna Rasella.

"Lai novērstu nepietiekamu uzturu bērniem, mums jārisina arī pusaugu meiteņu un sieviešu nepietiekama uztura problēma," viņa piebilda.

“Unicef” aicina ieviest obligātus juridiskus pasākumus, lai paplašinātu plaša mēroga pārtikas produktu, piemēram, miltu, pārtikas eļļas un sāls piegādi, kas palīdzētu mazināt mikrouzturvielu trūkumu un anēmiju meitenēm un sievietēm.