foto: AFP/Scanpix
Dzimumu vienlīdzības sasniegšanai būs nepieciešami 300 gadi, brīdina ANO ģenerālsekretārs
Antoniu Guterrešs.
Pasaulē
2023. gada 7. marts, 12:36

Dzimumu vienlīdzības sasniegšanai būs nepieciešami 300 gadi, brīdina ANO ģenerālsekretārs

Jauns.lv

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien paziņoja, ka progress dzimumu līdztiesības jomā zūd mūsu acu priekšā un lai sasniegtu dzimumu vienlīdzību būs nepieciešami 300 gadi, vēsta CNN.

Uzstājoties galvenajā ANO sieviešu tiesību grupā pirms 8. marta Starptautiskās sieviešu dienas, Gutērrešs sacīja, ka saskaņā ar jaunākajiem organizācijas “ANO Sievietes”, kas nodarbojas ar dzimumu līdztiesību un sieviešu līdzdalības veicināšanu, aprēķiniem, līdz dzimumu līdztiesības sasniegšanai ir nepieciešami 300 gadi.

Gutērrešs kā piemēru savā runā minēja augsto māmiņu mirstības līmeni un to, ka meitenes ir spiestas stāties agrīnā laulībā, līdz ar to cerība panākt dzimumu līdztiesību arvien vairāk attālinās.

"Sieviešu tiesības tiek ļaunprātīgi izmantotas, apdraudētas un pārkāptas visā pasaulē," sacīja Guterrešs, īpaši nosaucot dažas valstis, tostarp Afganistānu, kur, pēc viņa vārdiem "sievietes un meitenes ir izdzēstas no sabiedriskās dzīves".

Pirmdien afgāņu sievietes pulcējās pie Kabulas Universitātes, lai protestētu pret valdošā “Taliban” aizliegumu sievietēm iegūt izglītību.

Ziņojumā, kas pirmdien tika iesniegts Cilvēktiesību padomei Ženēvā, norādīts arī uz piespiedu laulību un aizliegumu afgāņu sievietēm apmeklēt publiskas vietas, piemēram, parkus un sporta zāles.

Ģenerālsekretāra vietnieks un "ANO Sievietes" izpilddirektore nesen apmeklēja Afganistānu un “Taliban” varas iestādēm apliecināja, ka ANO nekad nepārstās cīnīties par sieviešu un meiteņu tiesībām. 

"Krīzes un konflikti vispirms un vissmagāk ietekmē sievietes un meitenes," teica Gutērrešs, kā piemēru minot karu Ukrainā.

Pagājušajā gadā ANO aicināja izmeklēt ziņojumus par izvarošanām un seksuālu vardarbību pret Ukrainas sievietēm un bērniem pēc Krievijas iebrukuma.

Gutērrešs arī sacīja, ka "daudzviet tiek ierobežotas sieviešu seksuālās un reproduktīvās tiesības", lai gan viņš neprecizēja, kur tieši.

Lai panāktu dzimumu līdztiesību, Gutērrešs aicināja veikt kolektīvus un steidzamus pasākumus, sākot no sieviešu un meiteņu izglītības, ienākumu un nodarbinātības palielināšanas, jo īpaši jaunattīstības valstīs pasaules dienvidos, līdz sieviešu un meiteņu līdzdalības veicināšanai zinātnē un tehnoloģijās.

"Gadsimtiem ilgi valdošais patriarhāts, diskriminācija un kaitīgi stereotipi ir radījuši milzīgu dzimumu nevienlīdzību zinātnes un tehnoloģiju jomā," sacīja Gutērrešs.