Vilcienos, teltīs un sporta zālēs: kā dzīvo Turcijas zemestrīcē izdzīvojušie

Pagājis jau mēnesis kopš postošās zemestrīces Turcijā un Sīrijā, un amatpersonas lēš, ka Turcijā vien bojā gājušo skaits sasniedzis 45 ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 6. marts, 18:45

FOTO: kā mēnesi pēc zemestrīces Turcijā dzīvo tie, kuriem stihija atņēmusi mājas

Jauns.lv

Pagājis jau mēnesis kopš postošās zemestrīces Turcijā un Sīrijā, un amatpersonas lēš, ka Turcijā vien bojā gājušo skaits sasniedzis 45 968. Vismaz 1,5 miljoni cilvēku palikuši bez pajumtes un nav skaidrs, cik ilgā laikā viņi tiks pie pienācīgām mājām.

Tiem, kuri katastrofā izdzīvojuši, šobrīd priekšā neskaidra nākotne. Viena no viņu nopietnākajām problēmām ir drošas dzīvesvietas atrašana.

Turcijas katastrofu uzraudzības aģentūra "Afad" paziņojusi, ka zemestrīces skarto zonu līdz šim pametuši gandrīz divi miljoni cilvēku. Daži dzīvo kopā ar draugiem vai tuviniekiem citviet valstī. Lidojumi un vilcieni, kas ved ārpus reģiona, ir bez maksas tiem, kuri vēlas izbraukt.

Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā

Pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs bojāgājušo skaits Turcijā un Sīrijā ir pārsniedzis 8100 cilvēkus, kamēr glābēji otrdien par spīti salam turpināja ...

gallery icon

Samandagas pilsētā sastaptā vietējā iedzīvotāja Songula medijiem nosaka, ka ir skaidrs, ka viņa un viņas ģimene nekur nebrauks. "Tas mums ir ļoti svarīgi. Lai arī kas notiktu, pat ja māja sagāzīsies, mēs paliksim šeit. Šīs ir mūsu mājas, mūsu ligzdiņa. Viss, kas mums ir, ir šeit. Mēs negrasāmies braukt prom."

Sieviete šķietami apmetusies uz dzīvi savas izpostītās mājas ārpusē. Viņa uz ielas mazgā traukus. Dārgās mēbeles rūpīgi iznestas no mājas un novietotas ārā. Uz pulēta koka galda izvietoti suvenīri, mozaīka no gliemežvākiem, kas iegādāta Turcijas kūrortā Kusadasi. Blakus tai stāv bļoda ar jau iepelējušiem augļiem.

Šobrīd Songulas ģimene dzīvo trīs teltīs dažu soļu attālumā no iegruvušās mājas. Ģimene teltī guļ un ēd ēdienu, kas pagatavots un nelielas pārnēsājamās plīts. No ēkas vannas istabas ģimene izņēmusi tualetes podu, ko centīsies uzstādīt pagaidu koka šķūnītī. Tur uzstādīta arī neliela improvizēta dušas telpa.

Songulai šis ir bijis mokošs mēnesis. Zemestrīcē gāja bojā 17 viņas radinieki. Viņas māsa Tuleja joprojām ir bezvēsts pazudusi. "Mēs nezinām, vai viņa joprojām atrodas zem drupām," BBC stāsta sieviete. "Mēs nezinām, vai viņas ķermenis jau ir atrasts vai nē. Mēs gaidām. Mēs vēl nevaram sākt sērot."

Brīnumi notiek - pēc zemestrīces Turcijā un Sīrijā zem drupām atrod izdzīvojušos

Katru dienu no Turcijas, kuru 6. februārī satricināja postoša zemestrīce, pienāk brīnumainas ziņas par izdzīvojušajiem, kuri zem drupām spējuši izdzīvot ...

gallery icon

Īpaši grūti ir bērniem. "Viņiem ir garlaicīgi, nav nekā, kas viņus nodarbinātu. Viņi vienkārši sēž uz vietas. Viņi darbojas ar saviem tālruņiem un tad, kad tie izlādējas, agri iet gulēt," stāsta Songula.

Zemestrīces izraisītā bezpajumtnieku krīze Turcijā ir tik akūta, jo trūkst drošu vietu, ko nav ietekmējusi dabas katastrofa. Vairāk nekā 160 000 ēku sabrukušas vai smagi bojātas. Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Attīstības programma lēš, ka zemestrīces zonā joprojām atrodas vismaz 1,5 miljoni cilvēku, taču viņiem nav kur dzīvot. Ir grūti uzzināt patieso bez pajumtes palikušo skaitu, turklāt skaitlis varētu būt daudz lielāks.

Visur, kur vien paveras, no zemes slejas teltis. Dažās pilsētās cilvēki joprojām dzīvo sabiedriskās ēkās. 

Apkārt valda arī pastiprinātas bailes no pēcgrūdieniem.

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februārī

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februāris

gallery icon

"Esmu šeit nolikusi lampas, lai mūs redzētu," caur asarām skaidro Songula. "Kad satumst, kļūst bail. Liela problēma ir arī bezspēcība. Bailes ir pārāk lielas, un visas nakts garumā mēs jūtam pēcgrūdienus, tāpēc ir grūti aizmigt."

"Mēs esam brīvi cilvēki, esam pieraduši pie brīvības, neatkarības, katrs dzīvojām savās mājās," piebilst viņas vīrs Savass. "Bet tagad mēs esam trīs ģimenes, kas ēd vienā teltī, dzīvo un guļ vienā teltī."

"Tas viss mums ir jauns, mēs nezinām, kāda būs nākotne. Un vienmēr moka bailes. Mūsu mājas ir sabrukušas, kas notiks tālāk? Mēs vienkārši nezinām," viņš saka.

Zināms, ka bojāgājušo skaits zemestrīcē, kas februāra sākumā skāra Turciju un Sīriju, pārsniedzis 50 000, liecina pēdējie dati. Turcijā bojāgājušo pārsniedzis 44 200, bet Sīrijā - 5900. Pasaules Banka pavēstījusi, ka zemestrīce un tās pēcgrūdieni Turcijai nodarījuši postījumus 34 miljardu dolāru (32 miljardu eiro) apmērā.