foto: REUTERS/SCANPIX
Dženiferas Anistones iemīļotā pretnovecošanas produkta kolagēna neglītā ēnas puse
Dženifera Anistone.
Pasaulē
2023. gada 7. marts, 20:10

Dženiferas Anistones iemīļotā pretnovecošanas produkta kolagēna neglītā ēnas puse

Jauns.lv

Desmitiem tūkstošu liellopu, kas audzēti fermās, kas posta tropu mežus Brazīlijā, tiek izmantoti, lai ražotu kolagēnu — uztura bagātinātāju aktīvās sastāvdaļas, kas ir globāla pretnovecošanas kulta epicentrā.

Saikne starp liellopu gaļu un soju un mežu izciršanu Brazīlijā ir labi zināma, taču maz uzmanības ir pievērsts plaukstošajai kolagēna nozarei, kuras vērtība tiek lēsta 4 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Kolagēnu var iegūt no zivīm, cūkām un liellopiem. Tās lietotāji apgalvo, ka kolagēns spēj uzlabot matus, ādu, nagus un locītavas, palēninot novecošanās procesu. Papildus skaistumkopšanas un labsajūtas zīmoliem to izmanto arī farmācijas uzņēmumi un pārtikas sastāvdaļu ražotāji.

Tomēr izmeklēšanā, ko veica laikraksts “The Guardian”, Pētnieciskās žurnālistikas birojs, Klimata noziegumu analīzes centrs (CCCA), ITV un “O Joio e O Trigo” Brazīlijā, konstatēts, ka liellopu fermas, kas apkalpo starptautiskās kolagēna piegādes ķēdes, veicina mežu izciršanu. 

Viens no pasaulē vadošajiem kolagēna ražotājiem ir kompānijai “Nestle” piederošais “Vital Proteins”. Šī ražotāja kolagēna klāsts tiek pārdots visā pasaulē.

Dženifera Anistone, aktrise un “Vital Proteins” galvenā radošā darbiniece, kolagēnu nodēvējusi par “līmi, kas visu satur kopā”. Viņa apgalvo, ka ir to lietojusi gadiem ilgi, pievienojot savai rīta kafijai.

Lai gan atrodami pētījumi, kas liecina, ka kolagēna lietošana iekšķīgi var uzlabot locītavu un ādas veselību, Hārvardas Sabiedrības veselības skola brīdina par iespējamiem interešu konfliktiem, jo ​​lielāko daļu pētījumu, ja ne visus, finansē skaistumkopšanas nozare vai veic ar to saistīti zinātnieki.

Kolagēna uzņēmumiem nav pienākuma izsekot tā ietekmi uz vidi. Atšķirībā no liellopu gaļas, sojas, palmu eļļas un citām pārtikas precēm uz kolagēnu arī neattiecas gaidāmie ES un Apvienotās Karalistes tiesību akti par likumības pārbaudi, kas paredzēti mežu izciršanas apkarošanai. 

“Nestlé” paziņoja, ka izvirzītās apsūdzības neatbilst tās politikai nodrošināt atbildīgu produktu piegādi, un uzņēmums ir sazinājies ar savu piegādātāju, lai veiktu izmeklēšanu. Tas piebilda, ka veic pasākumus, lai "nodrošinātu, ka līdz 2025. gadam uzņēmuma produkti ir brīvi no mežu izciršanas".

Liellopu kolagēns ir liellopu nozares blakusprodukts, kas Brazīlijā rada 80% no visiem Amazones mežu zaudējumiem. 

Bet, pēc kampaņas dalībnieku domām, “blakusprodukts” ir maldinošs termins. Saskaņā ar USDA datiem ar gaļu nesaistītie produkti, no kuriem visvērtīgākie ir āda un kolagēns, veido nedaudz mazāk par pusi no nokautās govs svara un var radīt līdz pat 20% no gaļas ražotāju ienākumiem. 

Lielā liellopu gaļas, ādas un kolagēna pieprasījuma dēļ pēdējos gados arvien biežāk tiek izcirsti meži, kas tiek aizstāti ar ganību laukiem. Bieži vien lauksaimniecības zeme tiek arī nelikumīgi konfiscēta.

Lielākoties lopkopības izraisīto mežu izciršanu var saistīt ar uzņēmumu netiešajiem piegādātājiem, norāda Rikardo Negrini, Brazīlijas Paras štata federālais prokurors, kurš uzrauga liellopu gaļas pārstrādātāju saistības klimata jomā. 

Liellopi bieži tiek pārvietoti no saimniecības uz fermu dažādiem audzēšanas posmiem, tāpēc govi, kas dzimusi uz izcirstas zemes, var nobarot kaušanai “tīrā” fermā. Taču Negrini norāda, ka mūsdienās visiem gaļas uzņēmumiem ir iespējas izsekot to liellopu izcelsmei, ko viņi pērk.