foto: AFP/Scanpix
Kristīgie politiķi Irākā mēģina atcelt alkohola aizliegumu valstī
Irākā spēkā stājies likums, kas aizliedz alkohola pārdošanu, importu vai ražošanu.
Pasaulē
2023. gada 6. marts, 12:09

Kristīgie politiķi Irākā mēģina atcelt alkohola aizliegumu valstī

Jauns.lv

Kristīgie politiķi Irākā mēģina atcelt tiesību aktus, kas aizliedz alkohola importu un tirdzniecību valstī, raksta BBC.

Sestdien Irākas muitas amatpersonām tika dota pavēle aizliegt alkohola importu un tirdzniecību, pamatojoties uz likumu, kas stājās spēkā šī gada februārī.

Kristīgo politiķu grupa, kurai Irākas parlamentā ir piecas vietas, iesniegusi prasību tiesā, norādot, ka pieņemtais likums ir pretdemokrātisks un ignorē minoritāšu tiesības, kā arī ierobežo brīvību.

Pārstāvji no politiskās partijas "Babilonas kustība", kas parlamentā pārstāv Irākas kristiešu kopienas tiesības, norāda, ka jaunais likums ir arī pretrunā ar nesen pieņemto valdības dekrētu, kas nākamajos četros gados paredz 200% liela nodokļa ieviešanu visiem importētajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Irākā, kur galvenokārt tiek piekopts islāms, publiska alkohola lietošana tiek nosodīta, tomēr līdz šim alkoholiskos dzērienus varēja iegādāties dzērienu veikalos vai licencētos bāros.

Likums, kuru parlaments sākotnēji pieņēma jau 2016. gadā, pārkāpējiem paredz naudas sodu līdz 25 miljoniem Irākas dināru (apmēram 16 000 eiro).

Likums aizliedz alkohola pārdošanu, importu vai ražošanu, un tas stājies spēkā tikai pagājušajā mēnesī, septiņus gadus kopš tā pieņemšanas. Joprojām nav skaidrs, cik stingri likums varētu tikt īstenots un vai valsts Federālā Augstākā tiesa to atcels.

Zināms, ka likumprojektu sākotnēji ierosinājis kādreizējais Irākas tiesnesis un likumdevējs Mahmuds al Hasans. Viņš toreiz norādījis, ka šāds likums atbilst Irākas 2005.gada konstitūcijas 2.pantam, kas aizliedz jebkādu likumdošanu, kas ir pretrunā ar islāmu, raksta ziņu aģentūra AP.