foto: REUTERS/SCANPIX
Igaunijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, Lietuvā - vēlē pašvaldības
Vēlēšanu kampaņa pie tirdzniecības centra Tallinā 2023. gada 1. martā.
Pasaulē
2023. gada 5. marts, 10:32

Igaunijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, Lietuvā - vēlē pašvaldības

Jauns.lv / LETA

Igaunijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, un gaidāms, ka visvairāk vietu Rīgikogu iegūs valdošā liberālā Reformu partija, bet otrs lielākais balsu skaits paredzams opozīcijā esošajai nacionālpopulistiskajai Konservatīvajai tautas partijai (EKRE). Savukārt šodien Lietuvā notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās tiek izraudzīti pašvaldību padomju deputāti un mēri.

Prognozē, ka Igaunijā uzvarēs premjeres vadītā Reformu partija

Pēdējās priekšvēlēšanu sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija varētu iegūt apmēram ceturtdaļu balsu, bet otro lielāko balsu skaitu saņems bijušā finanšu ministra Martina Helmes vadītā EKRE, kas reitingos no reformistiem atpaliek par vairākiem procentpunktiem.

Gaidāms, ka trešajā vietā būs opozīcijā esošā centriski kreisā Centra partija, kuru aptaujās atbalstījuši 16-18% respondentu. Parlamenta spīkera un bijušā premjerministra Jiri Ratasa vadītā Centra partija, kas ilgstoši ir pie varas Tallinas pašvaldībā, ir populārākais politiskais spēks Igaunijas krievvalodīgo pilsoņu vidū.

Ap 10% balsu varētu saņemt parlamentā nepārstāvētā liberālā partija "Igaunija 200", ierindojoties ceturtajā vietā.

Paredzams, ka 5% barjeru iekļūšanai Rīgikogu izdosies pārvarēt arī abām valdošās koalīcijas pastarītēm - iekšlietu ministra Lauri Lēnemetsa vadītajai Sociāldemokrātiskajai partijai un bijušā lauksaimniecības ministra Helira Valdora Sēdera vadītajai nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme".

Reformu partija, "Igaunija 200" un sociāldemokrāti ir paziņojuši, ka nekādā gadījumā neveidos valdošo koalīciju ar EKRE.

Vairākās aptaujās īsi pirms vēlēšanām EKRE reitings tikai nedaudz atpalika no Reformu partijas reitinga, tāpēc vairāki analītiķi pieļāva, ka EKRE vēlēšanās varētu iegūt vairāk balsu nekā Reformu partija. Savukārt Igaunijas prezidents Alars Kariss intervijā reģionālajam laikrakstam "Louna-Eesti Postimees" paziņoja, ka varētu neuzticēt valdības veidošanu vēlēšanās uzvarējušās partijas līderim, ja būs skaidrs, ka viņš nespēj izveidot valdošo koalīciju.

Vēlēšanās startē arī konservatīvā partija "Labējie", kurai pašreizējā parlamenta sasaukumā ir viens pie frakcijām nepiederošs deputāts, kā arī partija "Igaunijas zaļie" un Apvienotā kreisā partija, kuras pašlaik Rīgikogu nav pārstāvētas. Nav gaidāms, ka šīs partijas gūs pietiekamu atbalstu, lai iekļūtu parlamentā.

Iepriekšējā balsošana internetā un vēlēšanu iecirkņos sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram bija nobalsojuši 47,3% reģistrēto vēlētāju.

Vēlēšanu dienā svētdien iespējams balsot, tikai izmantojot papīra biļetenus.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.

Lietuvā notiek pašvaldību vēlēšanas

Savukārt Lietuvā svētdien notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās tiek izraudzīti pašvaldību padomju deputāti un mēri.

Vairāk nekā 13 000 politiķi šajās vēlēšanās sacenšas par 1498 mandātiem pašvaldību padomēs, bet pāri par 400 kandidātiem pretendē uz 60 mēru amatiem.

60 pašvaldībās 2,4 miljonu balsstiesīgo Lietuvas iedzīvotāju izvēlei tiek piedāvāti 467 kandidātu saraksti.

Pašvaldību padomju locekļi tiek ievēlēti uz četriem gadiem. Saskaņā ar likumu savus kandidātus varēja izvirzīt partijas vai sabiedriskās vēlēšanu komitejas, bet pilsoņi varēja izvirzīt savu kandidatūru paši, ja atbilstoši likumam ir reģistrēti kā politiskās kampaņas dalībnieki.

Pašvaldību mēri Lietuvā trešo reizi kopš neatkarības atjaunošanas tiek ievēlēti tiešā balsojumā. Līdz tam viņus ievēlēja pašvaldību padomju locekļi.

Viļņā uz mēra amatu ir 16 kandidāti. Aptaujas liecina, ka reālākie pretendenti uz iekļūšanu vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām ir bijušais mērs Artūrs Zuoks no populistiskās partijas "Brīvība un taisnīgums", pašreizējais vicemērs Valds Benkunsks no konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" un neatkarīgais parlamenta deputāts Mīkols Majausks. Pašreizējais mērs Remiģijs Šimašus no liberālās Brīvības partijas uz pārvēlēšanu nekandidē.

No 12 kandidātiem Kauņā populārākais ir pašreizējais mērs, politiskās komitejas "Vienotā Kauņa" priekšsēdētājs Visvalds Matijošaitis, kurš ir arī pārtikas ražošanas koncerna "Vičiūnu grupe" līdzīpašnieks. Viņa tuvākais sāncensis ir bijušais veselības ministrs Aurēlijs Verīga no Zemnieku un zaļo savienības.

Klaipēdā no 11 kandidātiem aptauju līderis ir bijušais Klaipēdas ostas vadītājs Arvīds Vaitkus no politiskās komitejas "Uzticīgi Klaipēdai". Gaidāms, ka viņš pārspēs ilggadējo mēru Vītautu Grubļausku, kurš nesen atstāja Liberāļu kustību un iestājās Sociāldemokrātu partijā.