foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijai nākamgad varētu pietrūkt naudas, paziņojis oligarhs Oļegs Deripaska
Oligarhs Oļegs Deripaska 2021. gada 3. jūnijā.
Pasaulē
2023. gada 4. marts, 05:47

Krievijai nākamgad varētu pietrūkt naudas, paziņojis oligarhs Oļegs Deripaska

Jauns.lv

Oligarhs Oļegs Deripaska izteicies, ka Krievijai līdz nākamajam gadam varētu pietrūkt naudas, ja vien valsts, rietumvalstu sankciju iespaidā, nenodrošinās investīcijas no "draudzīgām" valstīm.

Deripaska, kurš savulaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, ceturtdien Sibīrijā investīciju konferencē sacīja: "Naudas nebūs jau nākamgad. Mums būs vajadzīgi ārvalstu investori."

Deripaska, uz kuru attiecas Apvienotās Karalistes, ASV un ES sankcijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, sacīja, ka līdzekļu pietrūkst, "tāpēc viņi [Krievijas valdība] jau sākuši no mums izspiest naudu", teikts kādā "Bloomberg" ziņojumā.

Viņš sacīja, ka Krievija cieš no "nopietna" Rietumu sankciju spiediena, tāpēc valstij un tās uzņēmumiem nāksies meklēt citas valstis ar ''nopietniem resursiem", ko ieguldīt.

"Mēs domājām, ka esam Eiropas valsts," sacīja Deripaska. "Tagad nākamos 25 gadus vairāk domāsim par savu Āzijas pagātni."

Krievijas budžeta deficīts var pieaugt līdz 3,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), salīdzinot ar valdības prognozēto 2% no IKP. 2022. gadā oficiālais iztrūkums bija 2,3%, raksta "The Guardian".

"Sankcijas un karš ierobežo Krievijas fiskālo elastību … sakarā ar zemākiem enerģijas eksporta ieņēmumiem, lielākiem izdevumiem, kas saistīti ar karu, un pastāvīgu IKP samazināšanos," teikts aģentūras "Reuters" ziņojumā.