foto: EPA/Scanpix
Peskovs paziņo par Putina gatavību sarunām ar Vācijas un Francijas līderiem
Pēc Peskova teiktā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins "ir bijis un paliek atvērts jebkādiem kontaktiem, kas var palīdzēt Krievijai sasniegt savus mērķus tajos vai citos veidos.
Pasaulē
2023. gada 28. februāris, 10:44

Peskovs paziņo par Putina gatavību sarunām ar Vācijas un Francijas līderiem

Jauns.lv

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sniedza izvērstu interviju laikrakstam "Izvestija", kurā cita starpā tika skarta tēma par iespējamām sarunām ar rietumvalstu līderiem, raksta "Meduza".

Pēc Peskova teiktā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins "ir bijis un paliek atvērts jebkādiem kontaktiem, kas var palīdzēt Krievijai sasniegt savus mērķus tajos vai citos veidos. Vēlams miermīlīgiem, pie sarunu galda, bet, kad tas nav iespējams, arī militāriem ceļiem, tas, ko mēs redzam šobrīd."

Krievijas prezidenta preses sekretārs paziņoja, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Francijas prezidents Emanuels Makrons vairākkārt sacījuši, ka "turpinās komunicēt ar Putinu, lai meklētu kaut kādus ceļus un izejas no situācijas". Taču pēdējā laikā, pēc Peskova teiktā, nekādu iniciatīvu no viņu puses nav bijis.

Kremļa pārstāvis uzsvēra: lai gan Makrons runāja par gatavību zvanīt Putinam - "nebija nekādu pieprasījumu, orientieru vai šādu sarunu iespējamo termiņu izstrāde".

Ukrainā, pēc Peskova domām, ir palikuši spēki, ar kuriem Krievija varētu risināt sarunas. "Daļa šo spēku, lai arī neliela, joprojām atrodas Kijivā, daļa - ārpus tās. Kāds no viņiem Krievijā. Piemēram, Viktors Medvedčuks tieši attiecas uz šādiem spēkiem, viņam ir savi atbalstītāji, lai arī to nav tik daudz, kā gribētos," paziņoja Peskovs.

Taču par sarunām var būt runa tikai pēc tam, kad "speciālās militārās operācijas" mērķi, kā Krievijas varas iestādes pieprasa saukt karu, būs sasniegti. Pirms tam "tiem, kas atrodas Ukrainā, vienkārši ir bail un fiziski bīstami kaut kā pacelt galvu. Viņus iznīcinās uzreiz, viņus nogalinās," sacīja Krievijas prezidenta preses sekretārs.

Kremļa mājaslapā pēdējais paziņojums par Putina telefonsarunu ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu datēts ar 2022. gada 2. decembri. Tika apspriesti raķešu triecieni, ko Krievijas karaspēks nodara Ukrainai. Ar Francijas prezidentu, spriežot pēc Kremļa preses dienesta ziņām, Putins pēdējo reizi runājis 2022. gada 11. septembrī. Sarunas ar Emanuelu Makronu pamattēma bija Krievijas militārpersonu ieņemtās Zaporižjas AES drošība.