foto: Uninan/Telegram
Sprādzienus militārajā lidlaukā pie Minskas saista ar baltkrievu partizāniem
Uzbrukuma mērķis varētu būt bijis Krievijas radiolokācijas lidmašīna.
Pasaulē
2023. gada 26. februāris, 19:07

Sprādzienus militārajā lidlaukā pie Minskas saista ar baltkrievu partizāniem

Jauns.lv/LETA

Baltkrievijā 12 kilometru attālumā no galvaspilsētas Minskas Mačulišču militārajā lidlaukā notikuši divi sprādzieni, un tajos cietusi Krievijas militārā radiolokācijas lidmašīna A-50, kā arī sniega novākšanas tehnika, svētdien vēsta opozīcijas kustība BYPOL, ko izveidojuši bijušie drošības struktūru darbinieki.

BYPOL iniciatīva apstiprinājusi, ka tika saspridzināta Krievijas militārā radiolokācijas lidmašīna A-50. Norādīts, ka bojāta lidmašīnas priekšējā un centrālā daļa, avionika un radara antena.

"Kaitējums ir nopietns, lidmašīna noteikti nekur nelidos. Incidents noticis laikā, kad pie šīs lidmašīnas strādāja sniega tīrītāji," raksta BYPOL un incidentu saista ar Baltkrievijas partizānu darbību.

Krievijas militārajai lidmašīnai A-50U lidlaukā Mačuļiščos uzbrukuši baltkrievu diversanti, izmantojot divus bezpilota lidaparātus, ziņo novērošanas grupa "Belarusian Gayun" un bijušo Baltkrievijas policistu organizācija BYPOL.

"Saskaņā ar "Belarusian Gayun" informāciju šodien Baltkrievijas partizānu uzbrukums Krievijas Aviācijas un kosmosa spēku lidmašīnai A-50 Mačuļiščos tika veikta ar divu bezpilota lidaparātu palīdzību. Arī "Belarusian Gayun" rīcībā ir informācija, ka Lukašenko drošības spēki atrada somu ar bezpilota lidaparātu vadības paneļiem,” teikts ziņojumā “BG” Telegram.

Dienas laikā ap lidlauku ir liela militāro un ceļu policijas ekipāžu koncentrācija, apkārtnē patrulē helikopters, uz zemes strādā OMON.

Tāpat ziņots, ka ceļu policija turpina apturēt un pārbaudīt automašīnas.

Kā ziņots, svētdienas rītā par sprādzieniem lidlauka rajonā ziņoja arī platformas "Telegram" vietējie kanāli. Prokrieviskie kanāli vēsta, ka lidlaukam atbilstoši provizoriskajai informācijai uzbrukts ar droniem. Oficiāli šī informācija pagaidām nav apstiprināta.

Mačuļiščos, kas atrodas dažus kilometrus no Minskas, atrodas Baltkrievijas Gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības 50. jauktā gaisa bāze un militārais lidlauks.

Lidlauku aktīvi izmanto Krievija, šeit atrodas Krievijas iznīcinātāji MiG-31K, kas spēj pārvadāt un palaist “Kinzhal” hiperskaņas raķetes. Regulāras šo lidmašīnu pacelšanās obligāti tiek pavadītas ar paziņojumu par gaisa trauksmi visā Ukrainā – līdz lidmašīnas nolaišanās brīdim. Pacelšanos bieži pavada Krievijas agrās brīdināšanas lidmašīnas A-50 pacelšanās debesīs.