foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas nodevējs Putinam piedāvā plānu “B", kā rīkoties Ukrainā
Viktors Medvedčuks un Vladimirs Putins.
Pasaulē
2023. gada 16. februāris, 12:50

Ukrainas nodevējs Putinam piedāvā plānu “B", kā rīkoties Ukrainā

Jauns.lv

Bijušais Ukrainas parlamenta deputāts Viktors Medvedčuks, kurš tika izdots Krievijai apmaiņā pret ukraiņu ieslodzītajiem, piedāvājis Vladimiram Putinam plānu “B" kā iekarot Ukrainu. Par to intervijā “BBC News Ukraine” pavēstījis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs .

Pēc Daņilova teiktā, šodien Kremļa vadība jau saprot, ka Krievija nespēs pilnībā sagrābt Ukrainu, tāpēc nepieciešams jauns plāns.

"Krievijā tagad uzdevums ir izveidot tā saukto korejiešu versiju. Viņi tagad taisīs  plānu “B”, kad izveidos tā saukto otro Ukrainu. Šo trako plānu Kremlim piedāvājis Medvedčuks, kurš uzskata ka viņš ir profesionāls cilvēks, kura plāni būs noderīgi Ukrainai. Tomēr viņš tāds nav, viņš ir tikai nodevējs,” sacīja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

2021. gada maijā toreizējais parlamenta deputāts Viktors Medvedčuks tika turēts aizdomās par valsts nodevību , un viņam tika piemērots mājas arests.

2022. gada februārī, kad sākās pilna mēroga Krievijas iebrukums Ukrainā, Medvedčuks izbēga no mājas aresta, bet aprīlī Ukrainas drošības spēki viņu atkal aizturēja un nosūtīja uz pirmstiesas aizturēšanas centru.

21. septembrī ieslodzīto apmaiņas ietvaros Medvedčuks tika izdots Krievijai, apmaiņā pret viņu saņēmis 200 ukraiņu kaujiniekus. Janvārī Zelenskis atņēma Medvedčukam Ukrainas pilsonību, pēc tam Rada viņam atņēma parlamenta mandātu.

Medvedčuks daudzus gadus bija ietekmīgs politiķis Ukrainā un ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais. Putins ir arī Medvedčuka meitas krusttēvs.