Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Neizslēdz ārpuszemes izcelsmi: Pentagons samulsina pasauli, izsakoties par ASV gaisa telpā notriektajiem objektiem
foto: Shutterstock
Pēdējo trīs dienu laikā notikušie teju identiskie incidenti sekoja 4. februāra notikumam – Ķīnas gaisa balona notriekšanai.
Pasaulē

Neizslēdz ārpuszemes izcelsmi: Pentagons samulsina pasauli, izsakoties par ASV gaisa telpā notriektajiem objektiem

Jauns.lv

ASV Gaisa spēku ģenerālis, kurš pārrauga Ziemeļamerikas gaisa telpu, svētdien pēc virknes neidentificētu objektu notriekšanas apgalvoja, ka pagaidām netiek izslēgta ārpuszemes izcelsme vai jebkurš cits skaidrojums.

Neizslēdz ārpuszemes izcelsmi: Pentagons samulsina...

Kā ziņo “Reuters”, jautāts, vai viņš nav izslēdzis ārpuszemes izcelsmi trīs dienās ASV lidmašīnu notriektiem trīs neatpazītiem objektiem, ģenerālis Glens van Herks sacīja: “Es ļaušu izlūkdienestiem un pretizlūkošanas speciālistiem tikt ar to skaidrībā. Es pats pašlaik neizslēdzu neko.”

“Šobrīd mēs turpinām izvērtēt katru apdraudējumu vai iespējamo apdraudējumu – nezināmu – kas tuvojas Ziemeļamerikai, mēģinot to arī identificēt,” atbildot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja ASV Ziemeļamerikas gaisa aizsardzības pavēlniecības (NORAD) un Ziemeļu pavēlniecības vadītājs.

Glena van Herka komentāri izskanēja svētdien Pentagona brīfinga laikā pēc tam, kad ASV F-16 iznīcinātājs notrieca astoņstūra formas priekšmetu virs Hūronas ezera uz ASV un Kanādas robežas.

Pēdējo trīs dienu laikā notikušie teju identiskie incidenti sekoja 4. februāra notikumam – Ķīnas gaisa balona notriekšanai.

ASV amatpersonas apgalvoja, ka konkrētais balons tika pielāgots tā, lai būtu izmantojams izlūkošanai. Ķīna jau paguva paust sašutumu, norādot, ka notriekts ir “noklīdis” tā saucamais meteoroloģiskais balons, kas izmantots meteoroloģisko datu iegūšanai.

Tikmēr par pārējiem trim notriektajiem objektiem kāda cita ASV aizsardzības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sacīja, ka nav iegūti pierādījumi, kas liecinātu, ka kādam no konkrētajiem objektiem būtu ārpuszemes izcelsme, informē “Reuters”.

NORAD vadītājs gan piebilda vēl ko savdabīgu, proti, ka pagaidām nav izdevies noteikt, kādā veidā trīs pēdējie objekti turējušies gaisā un no kurienes ieradušies.

“Ir iemesli tam, ka mēs viņus saucam par objektiem, nevis baloniem,” sacīja van Herks.

Interesanti, ka iepriekšējās nedēļas izskaņā teju vai identiskas ziņas parādījušās no Ķīnas. Tur neatpazīts objekts esot novērots valsts austrumu daļā.

Pentagons arvien atklātāk runā par NLO fenomenu

Pentagons pēdējos gados arvien publiskāk pievēršas visnotaļ sarežģītajai NLO tēmai.

Kā zināms, pēdējo dekāžu laikā NLO fenomens ir kļuvis par neatņemamu populārās kultūras sastāvdaļu, kalpojot par iedvesmas avotu gan nopietnākām, gan ne tik nopietnām filmām, komiksiem, mūzikai un citādām radošām izpausmēm – tostarp arī publiskām akcijām un demonstrācijām.

Rezultātā runāt par šo tēmu, neriskējot nokļūt āksta lomā – īpaši jau ASV aizsardzības sfēras pārstāvjiem – ir ļoti sarežģīti.

Taču pēdējo gadu laikā tas tiek mēģināts, atzīstot, ka oficiāli ir piefiksēta virkne ziņojumu, kuros par NLO izsakās pieredzējuši aviatori u.c. aculiecinieki.

Te gan jāpiebilst, ka NLO atšifrējums – “neatpazīts lidojošs objekts” (Unidentified Flying Object, UFO) – tiek lietots ne vien runājot par citplanētiešiem, bet ar vislielāko varbūtību arī pieļaujot, ka katrā no šiem gadījumiem runa varētu būt par citas valsts neidentificētu, nezināmu lidaparātu.

Lai tur vai kā, popkultūras radītās smagnējās asociācijas ap abreviatūru NLO, likušas oficiālajiem resursiem lietot ieviest citu jēdzienu – UAP (Unidentified Aerial Phenomenon).

Līdz šim gan Pentagons apgalvojis, ka nav rasti pierādījumi, kas liecinātu par to, ka mūsu planētu apciemojuši viesi no citām planētām.

Tos novērojumus, par kuriem ziņojuši ar militāro jomu saistītie aculiecinieki, ASV analizē jaunizveidots Pentagona pakļautībā esošs birojs, kas pazīstams kā AARO un atšifrējas visnotaļ neskaidri kā “All Domain Anomaly Resolution Office” un tulkojams vēl neskaidrāk –, kā “Visu sfēru anomāliju atrisināšanas birojs”.

Jāsecina, ka gluži kā seriālā “X Faili”, kur Federālās izmeklēšanas birojam (FIB) bija speciāla nodaļa – “X Faili” – neskaidru fenomenu pētīšanai, arī Pentagona paspārnē pilnā nopietnībā darbojas ļaudis, kuri specializējas uz visu neizskaidroto, par ko ziņojušas militārpersonas.

AARO pirmajā ziņojumā Kongresam 2021. gada jūnijā tika pētītas 144 ASV militāro pilotu liecības, kas datētas ar 2004. gadu, ziņo “Reuters”.

Pagājušajā mēnesī izdotajā Nacionālās izlūkošanas direktora biroja ziņojumā bija minētas 366 liecības, no kurām vairumā gadījumu izrādījās, ka novērotie objekti bijuši gaisa baloni, droni, putni utml. Bet oficiāli neizskaidrotas palika 171 liecības.

“Šķiet, ka daži no šiem UAP ir demonstrējuši neparastas pārvietošanās, lidošanas spējas un tiem ir nepieciešama tālāka analīze,” teikts šajā ziņojumā.

Tikmēr citi augstu stāvoši ASV aizsardzības sektora pārstāvji uzsver, ka līdz šim konkrētajos materiālos nav uziets nekas, kas liecinātu par citplanētiešu viesošanos vai ko tamlīdzīgu.