foto: EyePress News/Shutterstock/ Vida Press
VIDEO: ASV notriec ķīniešu spiegu balonu
Ķīna norāda, ka šī ir tikai meteoroloģiskā zonde, kas ir zaudējusi savu kursu. Tajā pašā laikā Pentagons noraida šādu apgalvojumu un uzsver, ka šis ir izlūkošanas gaisa balons.
Pasaulē
2023. gada 4. februāris, 22:07

VIDEO: ASV notriec ķīniešu spiegu balonu

Jauns.lv

ASV notriekušas ķīniešu spiegu balonu, kas pagājušajā nedēļā lidojis pāri Amerikai, ziņo BBC.

Lai to izdarītu, Federālā aviācijas pārvalde slēdza gaisa telpu pie Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas štatu krastiem. Vairāku lidostu darbība ir apturēta.

Savukārt ASV Jūras spēku kuģis “USS Carter Hall” ar uz klāja esošo uz klāja atrodas 30 tonnas smago celtni gatavojas savākt notriektā balona atliekas no ūdens.

Pekina atzinusi, ka gaisa balons radīts Ķīnā. Tomēr Ķīna norāda, ka šī ir tikai meteoroloģiskā zonde, kas ir zaudējusi savu kursu. Tajā pašā laikā Pentagons noraida šādu apgalvojumu un uzsver, ka šis ir izlūkošanas gaisa balons.

Spiegu balona ceļojums

Kā raksta "The Washington Times", Baltais nams par šo situāciju klusēja gandrīz nedēļu, jo nevēlējās traucēt Blinkena vizīti Pekinā. ASV amatpersonas pirmo reizi par gaisa balonu uzzināja 28.janvārī, kad tas tika pamanīts virs Aļaskas. ASV amatpersonas bija spiestas informēt sabiedrību, kad informācija tika nopludināta medijiem.

Tiek atzīmēts, ka 31.janvārī balons iekļuva Kanādas gaisa telpā, bet pēc tam atgriezās ASV debesīs virs Aidaho ziemeļiem. Vēlāk tas tika pamanīts virs Montānas, kur atrodas viens no trim Amerikas kodolraķešu laukiem Malmstromas gaisa spēku bāzē.

Ietekme uz ASV un Ķīnas attiecībām

Politiskā kņada par iespējamo Ķīnas spiegu balonu, kas dreifē pār ASV, ne tikai izsita no sliedēm plānoto ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena vizīti Pekinā, bet arī draud iedragāt abu valstu centienus sakārtot savas attiecības.

Savienoto Valstu reakcijai uz šķietamo Ķīnas spiegu misiju būs ilgtermiņa ietekme uz centieniem stabilizēt attiecības, kas jau ir tuvu vēsturiski zemākajam līmenim. Daži ASV likumdevēji pieprasa, lai prezidents Baidens sauktu Ķīnu pie atbildības par to, ko amatpersonas sauc par "nepieņemamu ASV suverenitātes pārkāpumu", vēsta Unian.

Saiknes starp lielvarām pēdējos gados ir vājinājušās un saspīlējuma augstāko punktu sasniedza pagājušā gada augustā, kad toreizējā ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi viesojās Taivānā, mudinot Pekinu rīkot militārās mācības netālu no salas, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju. Kopš tā laika Baidena administrācija ir paziņojusi, ka tā cer izveidot attiecību ietvaru un nodrošināt, ka sāncensība nepārvēršas konfliktā.