Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 11:55

Kas ir spiegošanas baloni, un kāpēc Ķīna tādus joprojām izmanto

Jauns.lv

Ceturtdien ASV Pentagons paziņojis, ka izseko ķīniešu spiegošanas balonu, kas kopš trešdienas pārvietojas ASV gaisa telpā. Kā norāda "The Guardian", spiegošanas baloni ir izmantoti gadsimtiem ilgi – un, pēc ekspertu domām, to izmantošana nākotnē, visticamāk, pieaugs.

Kas novērots debesīs ASV?

ASV Aizsardzības departaments piektdien apstiprināja, ka Montanas štatā debesīs novērotais apaļais objekts ir Ķīnas spiegošanas palīglīdzeklis. Tas fiksēts vien dažas dienas pirms ASV Valsts sekretāra Entonija Blinkena ieplānotās vizītes Pekinā.

Iznīcinātāji bijuši gatavībā balonu notriekt, tomēr, pēc konsultēšanās ar militārajiem ekspertiem, ASV prezidents Džo Baidens nolēmis to nedarīt, pastāvot bažām par cilvēku apdraudējumu uz zemes.

foto: Chase Doak via REUTERS
ASV gaisa telpā ielidojis Ķīnas spiegošanas balons

Pentagona paziņojumā teikts: "Balons pašlaik lido augstumā, kas ir krietni virs komerciālās gaisa satiksmes telpas, un tas nerada militārus vai fiziskus draudus cilvēkiem uz zemes."

Kas ir spiegošanas baloni?

Spiegošanas balons ir spiegošanas aprīkojums, piemēram, kamera, kas piestiprināta zem balona, kas lido virs noteiktas zonas, ko vada vēja plūsma. Balonam pievienotajā aprīkojumā var būt arī radars, un to var darbināt ar saules enerģiju.

Šie baloni parasti darbojas 24 līdz 37 kilometru augstumā, kas ir krietni augstāk par komerciālo gaisa satiksmi – lidmašīnas gandrīz nekad nelido augstāk par 12 kilometriem.

Kāpēc izmantot balonus, nevis satelītus?

Kā norāda Austrālijas Nacionālās universitātes starptautiskās drošības un izlūkošanas studiju profesors Džons Blakslends, mūsdienās tiek izgudroti lāzeri vai kinētiskie ieroči, ar kuriem iespējams mērķēt pa satelītiem, tāpēc atkal ir atdzimusi interese par šāda veida baloniem.

Tie nepiedāvā tāda paša līmeņa pastāvīgu novērošanu kā satelīti, taču tos ir vieglāk izgatavot un to palaišana ir daudz lētāka.

Lai kosmosā nosūtītu satelītu, ir nepieciešama palaišanas iekārta, kas ierasti maksā simtiem miljonu dolāru.

Baloni turklāt var arī pārredzēt un fiksēt lielāku teritoriju zemākā augstumā un pavadīt vairāk laika noteiktā apgabalā, jo tie pārvietojas lēnāk nekā satelīti.

Kad baloni pirmo reizi izmantoti?

Spiegošanas baloni pirmo reizi tika izmantoti 19. gadsimta sešdesmitajos gados, Amerikas pilsoņu kara laikā, kad Savienības vīri gaisa balonos ar binokļiem mēģināja ievākt informāciju par Amerikas Valstu Konfederācijas darbību. Spiegi uz zemi nosūtīja signālus, izmantojot morzes kodu vai "papīra gabalu, kas piesiets pie akmens", stāsta Blakslends.

Pēdējos gados arī ASV ir atdzīvinājušas šo ideju, tomēr baloni izmantoti tikai ASV teritorijā, nepārkāpjot gaisa telpu.

Demokrātiju aizsardzības fonda Ķīnas eksperts Kreigs Singltons aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka šādi baloni plaši izmantoti aukstā kara laikā, un tie bija lēta izlūkdatu vākšanas metode. Tos izmantojusi kā Padomju Savienība, tā ASV.

Aukstā kara laika Čekas relikvijas izsolē Beverlihilsā

Beverlihilsā pārdošanai izsolē izliktas dažādas Aukstā kara laika relikvijas - sākot ar gāzes masku, ķirurģijas galdu un beidzot ar Ļeņina ...

gallery icon

Kāpēc Ķīna to dara?

Blakslends uzskata, ka ir maz ticams, ka ķīnieši negaidīja, ka tiks pieķerti: tikt pieķertam, iespējams, pat bija viņu mērķis, paturot prātā divus iznākumus.

Pēc viņa domām, pirmais iemesls, kāpēc balons tika palaists, bija ASV mulsināšana, un vēl labāk, ja pa ceļam izdevās uztvert arī kādus izlūkdatus.

"Ir grūti iedomāties, ka viņi varētu domāt, ka netiks pieķerti. Amerikas gaisa telpu rūpīgi uzrauga ASV civilās aviācijas iestādes, ASV gaisa spēki, ASV kosmosa spēki, laikapstākļu tīkli - tā ir ārkārtīgi rūpīgi uzmanīta gaisa telpa," viņš saka.

Otrs iemesls varētu būt likt ASV apzināties faktu, ka Ķīna ir slepeni sekojusi līdzi ASV tehnoloģijām un tās atkārto.

"Ķīnas drošības aģentūras ir meistarīgas kopētājas. Viņi ļoti, ļoti labi zina, kas ir tehnoloģija, un pēc tam cenšas to atkārtot, ”saka Blakslends.

Tas ir gadījums, kad "visu, ko varat darīt jūs, mēs varam izdarīt labāk", un tā ir "tikai aisberga redzamā daļa", norāda profesors Blakslends. 

Ko mēs varam sagaidīt nākotnē?

Blakslends norāda, ka "nav ierobežojumu tam, kāda veida tehnoloģiju iespējams piestiprināt zem balona".

“Visa būtība ir augstumā. Stratēģi un militāro kampaņu dalībnieki runā par dominēšanu augstākajā līmenī. Un mūsdienās tas vienmēr ir bijis kosmoss. Tā kā kosmoss tagad ir tik pārslogots, strīdīgs un arī neaizsargāts, šis apakštelpas apgabals, atmosfēras augšējais slānis, ir guvis pilnīgi jaunu lietderību un nozīmi starptautiskajā novērošanā un spiegošanā. Mēs domājām, ka šie laiki ir pagājuši, bet, acīmredzot, tas atkal kļuvis par centrālo punktu," viņš norāda.