foto: unsplash.com
Tiesa Itālijā nolēmusi, vai bērniem ir pienākums tikties ar saviem vecvecākiem
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2023. gada 2. februāris, 12:57

Tiesa Itālijā nolēmusi, vai bērniem ir pienākums tikties ar saviem vecvecākiem

Jauns.lv

Itālijas Augstākā tiesa ir nolēmusi, ka bērniem nav pienākuma satikties ar vecvecākiem, ja viņi to nevēlas, raksta "The Guardian".

Augstākās kasācijas instances tiesas spriedums attiecas uz divu bērnu vecāku pārsūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu, ar kuru jauniešiem tika uzspiests pavadīt laiku kopā ar vecvecākiem no tēva puses.

Gadiem ieilgusī lieta sākās ar vecvecāku sūdzību Milānas nepilngadīgo tiesā, gaužoties, ka viņi nevar satikt mazbērnus "vecāku radīto šķēršļu dēļ", jo ģimenē bijis konflikts.

Vecvecāki pēc tam uzvarēja kā nepilngadīgo tiesā, tā arī Milānas apelācijas tiesā, kas 2019. gadā noteica, ka bērniem un vecvecākiem jātiekas sociālā dienesta darbinieka klātbūtnē, vienlaikus brīdinot vecākus par iespējamo psiholoģisko kaitējumu bērniem, kas var rasties, liedzot viņiem satikties ar radiniekiem.

Vecāki kopš šī tiesas lēmuma iebilduši, ka bērniem šīs tikšanās ģimenē pastāvošās spriedzes dēļ nepatīk, tāpēc vērsās Augstākajā tiesā, lai lēmums tiktu atcelts.

Savā spriedumā Itālijas Augstākā tiesa norādīja, ka, lai gan nav šaubu, ka abi bērni var gūt labumu no saiknes ar vecvecākiem, tas nenozīmē, ka viņus drīkst piespiest ar viņiem tikties, it īpaši, ja ģimenes vidē ir konflikts.

Līdz ar to Augstākā tiesa lēma, ka bērnu interesēm ir jābūt noteicošām pār vecvecāku interesēm un nevar tikt uzspiestas “nevēlamas attiecības”, vēl jo vairāk, ja bērni ir “spriestspējīgi” un sasnieguši 12 gadu vecumu.