foto: SCANPIX/AFP
Abramoviča bagātība tiek glabāta slepenās ofšoru kompānijās
2022.gada sākumā, pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, Abramovičs lielāko daļu savu īpašumu nodeva bērniem, lai izvairītos no iespējamo sankciju un līdzekļu iesaldēšanas sekām.
Pasaulē
2023. gada 30. janvāris, 21:43

Abramoviča bagātība tiek glabāta slepenās ofšoru kompānijās

Jauns.lv

Šveices banka “Credit Suisse” aizdeva simtiem miljonu dolāru Krievijas oligarha Romāna Abramoviča ārzonu kompānijām, kas kā nodrošinājumu izmantoja ASV akcijas, vēsta “The Guardian”.

Slepeni piederošas firmas viena otrai aizdeva milzīgas summas, kas tika mistiskā veidā atgrieztas vai norakstītas, pēc ekspertu domām, varētu būt shēma līdzekļu izcelsmes slēpšanai. Par to liecina Organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projekts (OCCRP) un “The Guardian” kopīgā izmeklēšana, kas balstīta uz nopludinātiem dokumentiem no “Credit Suisse” un Kipras pakalpojumu sniedzēja “MeritServus”, kas Abramoviča īpašumus pārvaldījis vairāk nekā 20 gadus.

Abramoviča īpašumtiesības vairākās ārzonu firmās ir izteikti sarežģīta korporatīvā struktūra, tostarp necaurskatāms trests un “MeritServus” piederošs starpniecības uzņēmums. Šīm firmām piederēja akcijas gandrīz pusmiljardu ASV dolāru vērtībā divās lielākajās Amerikas tērauda kompānijās, un tās bija iesaistītas noslēpumainos aizdevuma līgumos, kuru mērķis, pēc ekspertu domām, ir apšaubāms.

Bankas “Barclays” Monako un “UBS” Cīrihē apkalpoja arī Abramoviča trestus un ārzonas aktīvus 940 miljonu ASV dolāru vērtībā. “Barclays” un “UBS”, saskaņā ar publikācijas datiem, glabāja desmit ārzonu trastu aktīvus Kipras un Džersijas salās, kas pārvaldīja Abramoviča īpašumu.

Iepriekš “The Guardian”, atsaucoties uz “MeritServus” datu noplūdi, rakstīja, ka 2022.gada sākumā, pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, Abramovičs lielāko daļu savu īpašumu nodeva bērniem, lai izvairītos no iespējamo sankciju un līdzekļu iesaldēšanas sekām. Laikraksts norāda, ka nopludinātie dokumenti neatklāj, vai “Barclays” un “UBS” bankas ļāvušas viņa bērniem gūt finansiālu labumu no Abramoviča aktīviem.