Odesa iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā
foto: Eurokinissi via ZUMA / SplashNew/ Vida Press
2022. gada 30. marts, Odesa, Ukraina.
Pasaulē
2023. gada 26. janvārī, 09:32

Odesa iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā

Jauns.lv

Ukrainas ostas pilsētas Odesas vēsturisko centru Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) kultūras aģentūra ir atzinusi par apdraudētu pasaules mantojuma vietu, neskatoties uz Krievijas pretestību, vēsta raidorganizācija BBC.

Odesa iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā...

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) paziņoja, ka ar savu lēmumu tika atzīta Ukrainas pilsētas Odesas izcilā universālā vērtība. 

Taču Krievija šo soli kritizēja, sakot, ka tas ir politiski motivēts. 

Odesa, kas pazīstama kā Melnās jūras pērle, ir vairākkārt bombardēta kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. 

Pērn iedzīvotāji steidza sargāt pilsētas pieminekļus un ēkas, ieklājot tos smilšu maisos. 

Uzstājoties pēc balsojuma, UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azoula sacīja, ka pilsētas iekļaušana Pasaules mantojuma sarakstā ir svarīgs solis. "Vispirms bija simbolisks aspekts, proti, teikt, ka šī pilsēta pieder pie pasaules mantojuma, tā attiecas uz mums visiem, mēs visi uz to skatāmies, mēs visi to redzam un mēs atzīstam tās vēsturi un ieguldījumu mantojumā," viņa. teica.

Azoula sacīja, ka lēmums arī nozīmē, ka visām konvencijas dalībvalstīm, tostarp Krievijai, būs pienākums neveikt apzinātu iznīcināšanu Pasaules mantojuma vietā. Daļa no Odesas tika iekļautas arī Pasaules apdraudēto mantojuma sarakstā, kas, kā norāda UNESCO, sniedz pilsētai piekļuvi tehniskai un finansiālai palīdzībai, ko Ukraina var pieprasīt, lai nodrošinātu īpašuma aizsardzību un, ja nepieciešams, palīdzētu tā atjaunošanā. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis teica: "Esmu pateicīgs partneriem, kas palīdz aizsargāt mūsu pērli no Krievijas iebrucēju uzbrukumiem".

Krievija, kas vairākkārt mēģināja novilcināt balsojumu, apsūdzēja Ukrainu savu pieminekļu iznīcināšanā.

Ārlietu ministrija Maskavā arī apsūdzēja Ukrainu par sliktu pieteikuma dokumentācijas iesniegšanu un apgalvoja, ka balsojums noticis rietumu spiediena ietekmē, vienlaikus neievērojot procedūras noteikumus. "Tas tika sagatavots pārsteidzīgi, neievērojot pašreizējos augstos UNESCO standartus," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautas vēl septiņas vietas Ukrainā, tostarp Svētās Sofijas katedrāle galvaspilsētā Kijivā un Ļvivas pilsētas rietumu vēsturiskais centrs.