foto: AP/Scanpix
Peru notiekošie protesti pret valdību turpināsies, atzīst iekšlietu ministrs
Pasaulē
2023. gada 24. janvāris, 07:52

Peru notiekošie protesti pret valdību turpināsies, atzīst iekšlietu ministrs

Jauns.lv/LETA

Peru notiekošie protesti pret valdību, kuros gājuši bojā vismaz 46 cilvēki, turpināsies, pirmdien atzina iekšlietu ministrs Visente Romero.

Protestētāji, kas pieprasa prezidentes Dinas Boluartes atkāpšanos, pēc plaša mītiņa, kas pagājušonedēļ notika galvaspilsētā Limā, plāno rīkot vēl vienu otrdien, lai gan varas iestādes ir izsludinājušas ārkārtas stāvokli.

"Sociālie protesti turpināsies. Mēs kopā ar Aizsardzības ministriju intensīvi strādājam, lai tos atrisinātu," Romero paziņoja valsts telekanālam "TV Peru".

Protestētāji, no kuriem daudzi ir no nabadzīgiem Andu reģioniem, arī pieprasa jaunu konstitūciju, jaunas vēlēšanas un Kongresa atlaišanu.

Pilsoniskās organizācijas ir nosodījušas represijas no drošības spēku puses, tomēr iekšlietu ministrs aizstāvēja policiju un uzslavēja tās "iespaidīgās" spējas.

"Tieši tagad mēs pieredzam vienu no augstākajiem vardarbības līmeņiem pēdējā laikā, kopš astoņdesmitajiem gadiem," kad varas iestādes cīnījās pret kreiso partizānu grupējumu "Mirdzošā taka", sacīja Romero.

Viņš atkal vainoja "bezsejas" grupu protestu finansēšanā, kuros ievainoti 540 policisti. Varas iestādes ir ilgi apgalvojušas, ka ar protestētājiem "manipulē" narkotiku tirgoņi un nelegāli kalnrūpnieki.  

Krīze sākās 7.decembrī, kad toreizējais prezidents Pedro Kastiljo tika atstādināts no amata, aizturēts un apsūdzēts dumpī pēc tam, kad bija mēģinājis atlaist Kongresu un uzņemties ārkārtējas pilnvaras. 

Kastiljo atbalstītāji ir regulāri protestējuši un bloķējuši ceļus visā valstī, reizēm pat mēģinot ieņemt lidostas. Pirmdien astoņos no 25 Peru reģioniem bija bloķēti vairāk nekā 80 ceļu. 

Populārais tūrisma objekts - inku citadele Mačupikču - kopš sestdienas ir slēgta, jo vilcienu satiksme ar to ir apturēta uz vairākām dienām. Vairāk nekā 400 tūristu nedēļas nogalē tika evakuēti no Mačupikču. 

Lidostas Arekipas un Huliakas pilsētās valsts dienvidos vēl arvien ir slēgtas.