foto: Mirrorpix / Vida Press
Kličko atklāj, ka Ukrainā kopš kara sākuma nolaupīti 30 mēri
Kijivas mērs Vitālijs Kličko.
Pasaulē
2022. gada 31. decembris, 09:55

Kličko atklāj, ka Ukrainā kopš kara sākuma nolaupīti 30 mēri

Jauns.lv/LETA

Krievijas okupācijas karaspēks Ukrainā kopš kara sākuma ir nolaupījis 30 pilsētu mērus, no kuriem septiņi vēl arvien ir pazuduši bez vēsts, intervijā Vācijas žurnālam "Der Spiegel" paziņoja Kijivas mērs Vitālijs Kličko.

"Mēri bija mērķi visur. Krievi centās arestēt mērus un ar dažādām metodēm piespiest viņus sadarboties," skaidroja Kličko.

Viņš atzina, ka Ukrainas valdība nebija devusi vietējiem ierēdņiem skaidru atbildi uz jautājumu, vai viņiem atstāt savu pilsētu potenciālas okupācijas gadījumā vai ne. Kličko piebilda, ka ukraiņiem pašiem nācās pieņemt šādu lēmumu.

"Situācija bija smaga: ja tu paliec ar savu kopienu, tu esi nodevējs (..) Mēs vairākas reizes vērsāmies pie valdības ar lūgumu dot norādījumus: palikt vai evakuēties? Bet mēs nesaņēmām skaidru atbildi," rezumēja Kličko.

Jau kara sākumā bija ziņots par daudziem gadījumiem, kad okupanti nolaupījuši Ukrainas pilsētu un ciemu vadītājus.

Zaporižjas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Staruhs martā paziņoja, ka ir nolaupīts Dņiprorudnes pilsētas mērs Jevhens Matvejevs.

Jūnijā okupanti nolaupīja Hersonas mēru Ihoru Kolihajevu, kurš bija atteicies sadarboties ar okupācijas varu. Tika nolaupīti arī Hola Pristaņas mērs Oleksandrs Babičs, Skadovskas mērs Oleksandrs Jakovļevs un pilsētas padomes sekretārs Jurijs Paļuhs.

11. martā Melitopolē 10 okupantu grupa nolaupīja pilsētas mēru Ivanu Fedorovu. 16. martā kļuva zināms, ka Fedorovs ir atbrīvots no okupantu gūsta. Mērs pastāstīja, ka okupanti viņu bija apsūdzējuši kustības "Labējais sektors" finansēšanā.