foto: REUTERS/SCANPIX
Briti paziņo, ka sāks ražot jaunus iznīcinātājus
Tāds varētu izskatīties jaunais Eiropas debesu sargs.
Pasaulē
2022. gada 18. decembris, 08:45

Briti paziņo, ka sāks ražot jaunus iznīcinātājus

Kas Jauns Avīze

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks paziņojis par kopīgu plānu ar Itāliju un Japānu radīt nākamās paaudzes iznīcinātāju “Tempest” (Negaiss). Tas būs aprīkots ar vismodernāko bruņojumu un stāsies ierindā nākamās desmitgades vidū.

Nosaukums izvēlēts par godu vienam no jaudīgākajiem Otrā pasaules kara iznīcinātājiem, britu “Hawker Tempest”. Jaunais iznīcinātājs nomainīs “Typhoon”, kas radīts 80. gados un joprojām ir daudzu valstu, arī Lielbritānijas, gaisa spēkos.  

Konstruktoru uzdevums ir uzbūvēt kara lidmašīnu, kas izcelsies ar lielu ātrumu, manevrētspēju, būs nepamanāma radariem, aprīkota ar vismūsdienīgāko elektroniku, tostarp jaudīgu datoru ar mākslīgā intelekta funkcijām, kas ekstrēmās situācijās nāks talkā pilotam. Teorētiski šāds iznīcinātājs varēs lidot pilnībā autopilota režīmā.

“Tempest” programma joprojām atvērta arī citiem dalībniekiem, varētu pievienoties Francija, Vācija un Spānija, kas pašlaik strādā pie sava kopīga iznīcinātāja projekta, kā arī ASV. Japāna pievienojās ar lielu entuziasmu, jo Londona nostiprina partnerību ar sabiedrotajiem Āzijas Klusā okeāna reģionā, kur pieaug Ķīnas militārās ambīcijas.

Tikmēr ASV jau uzbūvēts jaunās paaudzes bumbvedējs, kuru gaisa spēki parādījuši atklātībā ceremonijā tā ražotāja “Northrop Grumman” rūpnīcā Kalifornijā. “B-21 Raider” pakāpeniski aizstās lidmašīnas, kas pirmoreiz lidoja aukstā kara laikā. Šis ir pirmais jaunais bumbvedējs pēdējo 30 gadu laikā un varētu maksāt gandrīz 700 miljonus ASV dolāru. Tas var pārvadāt kodolieročus un konvencionālos ieročus.

Konkrētas lidmašīnas detaļas joprojām tiek turētas slepenībā, bet pat vismodernākajām pretgaisa aizsardzības sistēmām būšot grūti to atklāt. Lidmašīna būvēta ar “atvērtas sistēmas arhitektūru”, kas ļauj tajā iekļaut jaunus ieročus, kas vēl nav pat izgudroti. Pašlaik ražošanas procesā ir sešas lidmašīnas, ASV Gaisa spēki plāno iegādāties vismaz simtu.