foto: REUTERS/SCANPIX
ANO Ģenerālā asambleja pieņem atjauninātu rezolūciju par cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā
ANO logotips
Pasaulē
2022. gada 16. decembris, 07:23

ANO Ģenerālā asambleja pieņem atjauninātu rezolūciju par cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā

Jauns.lv/LETA

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien pieņēma atjauninātu rezolūciju "Cilvēktiesību situācija pagaidām okupētajā Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopoles pilsētā, Ukrainā", kurā ir raksturoti apstākļi, kas izveidojušies pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

Rezolūciju atbalstīja 82 valstis, pret to balsoja 14 valstis, bet atturējās 80. 

Pret balsoja Baltkrievija, Ķīna, Kuba, Ziemeļkoreja, Eritreja, Etiopija, Irāna, Kazahstāna, Mali, Nikaragva, Krievija, Sudāna, Sīrija un Zimbabve.

Dokuments nosoda to, ka Krievija izmanto Krimu ar mērķi veikt agresiju pret Ukrainu un lai atbalstītu nelikumīgās Hersonas un Zaporižjas apgabalu aneksijas mēģinājumus. Rezolūcija nosoda naida kurināšanu pret Ukrainu un ukraiņiem un dezinformācijas izplatīšanu, kura attaisno Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Ģenerālā asambleja uzskata par nepieņemamu jauno aizturēšanu vilni Krimā, piespiedu pārvietošanas uz Krimu un no Krimas, piespiedu pazušanas, kā arī tā saukto pārvietoto personu filtrāciju.

Dokumentā atzīmēts, ka Krimas pagaidu okupācija ir kļuvusi par pamatu nopietnai krīzei cilvēktiesību jomā citās Ukrainas teritorijās, kuras pagaidām atrodas Krievijas militārā kontrolē. Rezolūcija arī ietver aicinājumu Krievijai nekavējoties izbeigt agresiju pret Ukrainu un izvest visus savus bruņotos spēkus no tās teritorijas.

Rezolūcija arī pieprasa Krievijai nekavējoties atcelt lēmumu par Krimas tatāru tautas Medžlisa pasludināšanu par ekstrēmistisku organizāciju un tā darbības aizliegumu, spriedumus Krimas tatāriem un viņu līderiem, kā arī nekavējoties atbrīvot aizturētos, tostarp Medžlisa līderus. 

Tajā arī pieprasīts apturēt ukraiņu bērnu piespiedu deportāciju uz Krieviju un veikt nepieciešamos pasākumus, lai viņi droši atgrieztos un apvienotos ar ģimenēm.

Rezolūcija aicina Krieviju izbeigt demogrāfiskā, sevišķi etniskā, iedzīvotāju sastāva piespiedu nomaiņas politiku un veikt pasākumus, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu brīvu migrāciju uz okupēto Krimu. Rezolūcija atgādina visām valstīm un starptautiskajām organizācijā par nepieciešamību saukt Krievijas institūcijas Krimā un to pārstāvjus par "Krievijas okupācijas varu". Dokuments pievērš uzmanību Krievijas okupācijas varas diskriminējošajai politikai, patvaļīgām aizturēšanām un arestiem, spīdzināšanām, seksuālai vardarbībai, aizturēto personu piespiešanai uz "sadarbību".