foto: Roman Lacheev / Alamy/ Vida Press
Dienvidkorejieši varēs kļūt jaunāki
"Gangnam Style" izpildītājs
Pasaulē
2022. gada 11. decembris, 08:35

Dienvidkorejieši varēs kļūt jaunāki

Jauns.lv

Dienvidkorejas iedzīvotāji varēs kļūt par gadu vai diviem jaunāki, pateicoties ceturtdien pieņemtajam likumam par vecuma aprēķināšanas standartizāciju valstī.

Pašlaik dienvidkorejiešiem mēdz būt veseli trīs vecuma veidi: “starptautiskais”, “korejiešu” un “kalendārais”.

Lai novērstu sajukumu, Dienvidkorejas parlaments nolēma, ka kopš 2023. gada jūnija visos oficiālajos dokumentos ir jālieto “starptautiskais vecums”.

Dienvidkorejā “starptautiskais vecums” nozīmē gadu skaitu pēc piedzimšanas, un tas sākas ar nulli. Šādu sistēmu izmanto vairums citu valstu.

Taču neformālos apstākļos vairums korejiešu norādīs savu “korejiešu vecumu”, kas var būt vienu vai divos gadus lielāks par “starptautisko”. Korejiešu sistēmā piedzimšanas brīdī bērni tiek uzskatīti par 1 gadu veciem, katru jaunu gadu pievienojot 1. janvārī.

Dažos apstākļos dienvidkorejieši izmanto “kalendāro vecumu” jeb starptautiskās un korejiešu sistēmas sajaukumu. Šādā situācijā bērns ir nulli gadu vecs piedzimšanas brīdī un kārtējais vecuma gads tiek pievienots 1. janvārī.

Piemēram, slavenais “Gangnam Style” dziedātājs “Psy” ir dzimis 1977. gada 31. decembrī. Viņš skaitās 44 gadus vecs “starptautiskajā”, 45 gadus vecs “kalendārajā” un 46 gadus vecs “korejiešu” sistēmā.