foto: AP/Scanpix
Tramps aicina atcelt ASV konstitūciju
Donalds Tramps
Pasaulē
2022. gada 5. decembris, 10:28

Tramps aicina atcelt ASV konstitūciju

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps aicināja atcelt valsts konstitūciju, atkal apgalvojot par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Savā sociālā tīkla “Truth Social” kontā viņš aicināja atcelt 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus un atjaunot sevi prezidenta amatā. Vienlaikus viņš apsūdzēja lielās tehnoloģiju kompānijas pret sevi vērstā kopīgā sazvērestībā ar Demokrātisko partiju, vēsta CNN.

“Vai atceļat 2020. gada prezidenta vēlēšanu rezultātus un pasludināt patieso uzvarētāju, vai rīkojat jaunas vēlēšanas? Tāda veida un mēroga milzīgā krāpšana ļauj atcelt visus noteikumus, nolikumus un pantus, pat tos, kas noteikti Konstitūcijā,” viņš paziņoja, piebilstot, ka ASV dibinātāji neatbalstītu “viltus un krāpnieciskās vēlēšanas”.

Baltais nams asi kritizēja Trampa paziņojumus. “Nevar mīlēt Ameriku tikai tad, kad uzvari,” sacīja pārstāvis Endrū Beitss, aicinot nosodīt eksprezidenta teikto. Trampa izteikumi izpelnījušies kritiku arī republikāņu rindās. Trampa vēlme ķerties pat pie konstitūcijas normām, lai atceltu 2020. gada vēlēšanu rezultātus parāda, ka “šāds bija viņa viedoklis par 6. janvāra notikumiem un tāds saglabājies arī šodien. Neviens gadīgs cilvēks tagad nevar noliegt, ka Tramps ir Konstitūcijas ienaidnieks,” paziņoja ASV Kongresa Pārstāvju palātas 6. janvāra uzbrukuma izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja vietniece, bijušā ASV viceprezidenta Dika Čeinija meita Liza Čeinija.

2022. gada 6. janvārī Trampa uzkūdītie atbalstītāji iebruka ASV Kapitolija ēkā, lai nepieļautu Kongresa sesiju demokrāta Džo Baidena uzvaras oficiālai noformēšanai prezidenta vēlēšanās. Sadursmēs gāja bojā 5 cilvēki. Uzbrukums Kapitolijam izraisīja otro Trampa impīčmenta procedūru, tomēr Senātā viņu attaisnoja.

Novembrī Tramps paziņoja, ka kandidēs 2024. gada prezidenta vēlēšanās.