Ķīna plāno kontrolēt iedzīvotājus tā, kā vēl nekad agrāk
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Interneta lietotāji Ķīnā drīz tikšot saukti pie atbildības par ziņu "laikošanu" jeb "patīk" pogas nospiešanu pie ierakstiem, kurus Ķīnas valdība uzskata par nelegāliem vai kaitīgiem.
Pasaulē
2022. gada 30. novembrī, 18:44

Ķīna plāno kontrolēt iedzīvotājus tā, kā vēl nekad agrāk

Jauns.lv

Interneta lietotāji Ķīnā drīz tikšot saukti pie atbildības par ziņu "laikošanu" jeb "patīk" pogas nospiešanu pie ierakstiem, kurus Ķīnas valdība uzskata par nelegāliem vai kaitīgiem.

Ķīna plāno kontrolēt iedzīvotājus tā, kā vēl nekad...

Ķīnas interneta sargi pastiprinājuši kibertelpas regulējumu laikā, kad pieaug sabiedrības dusmas par valsts stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā no 15. decembra kā daļa no jaunā vadlīniju kopuma, ko Ķīnas kibertelpas administrācija publicēja novembra sākumā. Ķīnas kibertelpas administrācija darbojas Centrālās kibertelpas lietu komisijas vadībā, ko vada Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.

Jaunie noteikumi pēdējo dienu laikā ir izpelnījušies uzmanību sociālajos medijos un stāsies spēkā tikai dažas nedēļas pēc tam, kad valsti sācis pārņemt vēl nepieredzēts sabiedrības dusmu vilnis. Tūkstošiem demonstrantu, no Pekinas līdz Šanhajai, nedēļas nogalē protestēja vairāk nekā desmit pilsētās, pieprasot izbeigt drakoniskos Covid-19 ierobežojumus un aicinot uz "politisko brīvību".

Lai izvairītos no cenzūras, interneta lietotāji Ķīnā uzņem ekrānuzņēmumus no satura, kas saistīts ar protestiem, un izmanto kodētus ziņojumus. Tikmēr Ķīnas varas iestādes cenšas tīmekli attīrīt no domstarpībām un patiesās ainas.

Kibertelpas regulējumā pirmo reizi noteikts tas, ka, spiežot "patīk" vai komentējot ierakstus, ir jāievēro noteikta kārtība. Publiskajiem kontiem ir aktīvi jāpārbauda katrs komentārs zem viņu publicētajām ziņām un jādzēš neatbilstošie.

Tomēr jaunajos noteikumos nav precizēts, kāda veida saturs tiks uzskatīts par pretlikumīgu vai kaitīgu.

Saskaņā ar regulu, visām tiešsaistes vietnēm ir jāpārbauda lietotāja patiesā identitāte, pirms tas var publicēt komentārus vai atzīmēt ziņas ar "patīk". Lietotāji ir jāverificē, norādot personas ID vai mobilā tālruņa numurus.

Visām tiešsaistes platformām ir jāizveido “pārbaudes un rediģēšanas komanda” satura pārraudzībai, ziņošanai vai dzēšanai reāllaikā.

Tāpat visām platformām ir jāizstrādā arī reitingu sistēma, pamatojoties uz lietotāju atstātajiem komentāriem un atzīmēm "patīk". Lietotāji ar sliktiem vērtējumiem jābloķē.

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...